Svet 25.3.2016 10:22

Ljubljanska Drama v Bogoti s Faustom v režiji Tomaža Pandurja

Bogota, 25. marca - Predstava Faust, koprodukcija ljubljanske Drame in Festivala Ljubljana, ki jo je režiral Tomaž Pandur, te dni gostuje na 15. ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti. Pet razprodanih predstav v največjem kolumbijskem gledališču Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo si bo ogledalo 7000 ljudi.

Ljubljana. Režiser Tomaž Pandur in ravnatelj Drame Igor Samobor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Tomaž Pandur in ravnatelj Drame Igor Samobor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

SNG Drama Ljubljana na ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti tokrat gostuje drugič, za Pandurja pa prenos predstave Faust v Bogoto predstavlja že deveto povabilo na največji svetovni gledališki bienale.

Faust je v Bogoti na sporedu med 23. in 27. marcem. Kot so sporočili iz ljubljanske Drame, veliko zanimanja za predstavo kažejo tako domači kot tuji akreditirani mediji pa tudi selektorji festivalov.

Na največjem svetovnem festivalu gledališke umetnosti, ki poteka med 11. in 27. marcem, se letos predstavlja 134 umetniških produkcij iz 32 držav, 100 domačih in svetovnih režiserjev in 3650 igralcev.

Bienalni festival, ki že tri desetletja pomembno zaznamuje kolumbijsko prestolnico, v skoraj treh tednih povprečno obišče več kot dva milijona in pol obiskovalcev iz Kolumbije, Latinske Amerike in drugih celin.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je svoj uvodnik v 15. festivalskem zborniku naslovil Gledališče za mir: Kolumbija svetu. V njem poudarja bogato zgodovino in družbeni pomen festivala.

Festival sta ob 450-letnici ustanovitve mesta Bogota, v negotovem obdobju kolumbijske zgodovine, ko so se za prevlado bojevali narkokarteli in gverilske paravojaške skupine, pod geslom Dejanje zaupanja v Kolumbijo ustanovila igralka Fanny Mikey ter Ramiro Osorio, nekdanji kolumbijski minister za kulturo, danes pa direktor gledališča, v katerem gostuje Faust.

Do danes se je razvil v največje svetovno gledališko srečanje, ki gosti najuglednejše uprizoritve ter ustvarjalce in producente gledališke umetnosti z vsega sveta. Po smrti soustanoviteljice in dolgoletne direktorice festivala Mikeyjeve ga od leta 2008 vodi njena dolgoletna desna roka, Anamarta de Pizarro.

Letošnja izdaja poteka pod geslom Gledališče je praznik. Praznujemo!. Program je razdeljen v več podprogramov: od Shakespearovih uprizoritev ob 400-letnici njegove smrti, prek sodobnih interpretacij gledaliških klasik, plesnega teatra in fizičnega gledališča do pantomime, cirkuških performansov, muzikalov in koncertov.

Evropski teater zastopajo številna mednarodno uveljavljena gledališča. Med režiserji so letos največ pozornosti pritegnili Thomas Ostermeier, Peter Stein, Jan Fabre in Pandur. Njihove predstave so bile najhitreje razprodane in največkrat uvrščene med najodmevnejše festivalske prireditve.