Svet 28.3.2016 6:00

Pisatelj Mario Vargas Llosa danes praznuje 80. rojstni dan

Madrid, 28. marca - V Španiji živeči perujski pisatelj Mario Vargas Llosa danes praznuje 80. rojstni dan. Vargas Llosa je zaslovel z romanom Mesto in ščeneta iz leta 1962, v katerem je opisal izkušnje šolanja na vojaški gimnaziji. Velik del njegovega opusa je nastal pod vplivom njegovega doživljanja perujske družbe in osebnih izkušenj kot Perujca.

Srbija, Beograd. Perujski književnik in Nobelov nagrajenec Mario Vargas Llosa. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Perujski književnik in Nobelov nagrajenec Mario Vargas Llosa.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Sčasoma je Vergas Llosa razširil tematike in v delih obravnaval tudi druge kraje sveta. Velik preobrat na njegovi pisateljski poti je bil premik k literarni moderni in postmoderni. Nobelovo nagrado je leta 2010 prejel za svojo "kartografijo struktur moči in izostrene podobe odpora, upora in poraza posameznika".

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa se je rodil 28. marca 1936 v Arequipi v Peruju. Leta 1993 je prevzel špansko državljanstvo. Živi v Madridu.

Vargas Llosa je tudi politik, novinar in esejist. Leta 1990 je v Peruju kandidiral na predsedniških volitvah, kjer ga je v drugem krogu porazil Alberto Fujimori. Velja za enega največjih književnikov ne le Latinske Amerike, temveč tudi v svetovnem merilu. Nekateri literarni kritiki so prepričani, da ima večji mednarodni vpliv in krog bralcev kot katerikoli drugi pisatelj s tega območja.

Slovenski bralci dodobra poznajo njegova dela, saj je bila v slovenščino prevedena že vrsta Vergas Llosinih knjig in člankov. Med prevodi so romani Mesto in ščeneta, Zelena hiša, Pogovor v Katedrali, Pantelon in tolažnice, Kdo je ubil Palomina Molera?, Hvalnica mačehi, Pripovedovalec, Vragolije porednega dekleta, Zapiski don Rigoberta in Keltove sanje.

Lani je pri Cankarjevi založbi v zbirki Moderni klasiki izšel njegov roman Prikriti junak. V njem pisatelj po besedah Marka Jenšterleta, ki je prispeval spremno besedo, odpira temi korupcije in malega junaštva proti velikim korporacijam. Hkrati podaja zgodbo o bogatemu industrialcu, ki se na novo zaljubi in zapusti družino. Slednje se je zgodilo tudi Vargas Llosi, ki je po 50 letih zakona zapustil ženo.

Tudi v preteklosti je bilo njegovo ljubezensko življenje pestro. Pri devetnajstih letih se je poročil s svojo deset let starejšo, ne sicer krvno teto, zaradi česar je družina s parom za nekaj časa prekinila stike. O tem zakonu je pozneje napisal roman Teta Julija in pisun. Leto po ločitvi se je poročil s svojo sestrično Patricijo, s katero ima tri otroke.

V intervjuju z Jenšterletom, objavljenim v knjigi, ki je v teh dneh izšla pri založbi UMco, pa je Vargas Llosa med drugim povedal: "Čedalje več je zmede glede tega, kaj je kultura in kaj zabava oziroma nastopaštvo. To je zelo aktualna tema, o kateri se veliko razpravlja, kajti tudi ta nova nastopaška kultura ima svoje privržence."