Svet 26.3.2016 6:00

V Berlinu danes odprtje novega muzeja o zgodovini Berlinskega zidu

Berlin, 26. marca - V Berlinu bodo danes odprli nov zasebni muzej, posvečen zgodovini Berlinskega zidu, ki je med letoma 1961 in 1989 delil vzhodni in zahodni Berlin, ter njegovemu padcu. Multimedijska razstava v stavbi v bližini znamenite East Side Gallery vključuje posnetke intervjujev, instalacije in filme, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija, Berlin. Linija, kjer je nekoč potekal berlinski zid. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Linija, kjer je nekoč potekal berlinski zid.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so zapisali v novem muzeju, razstava pripoveduje o tem, kako je Berlinski zid spremenil življenje prebivalcev mesta. Prvih 1000 obiskovalcev bo lahko s seboj za spomin tudi odneslo majhen košček zidu.

V The Wall Museum East Side Gallery, ki je že tretji muzej, posvečen Berlinskemu zidu, ponujajo tudi vpogled v zakulisje svetovne politike ter spomnijo na ljudi, ki so ob zidu izgubili življenja.

Berlinski zid je bil nekdaj dolg 155 kilometrov. Večino zidu so odstranili po padcu komunizma leta 1989. East Side Gallery so uredili leta 1990 in obsega dela, ki jih je 120 mednarodnih umetnikov naslikalo na vzhodno stran več kot kilometer dolgega ohranjenega bloka Berlinskega zidu.

East Side Gallery velja za drugo najbolj obiskano berlinsko turistično znamenitost, takoj za Brandenburškimi vrati. Vsako leto si jo ogleda več kot milijon ljudi.