Svet 27.3.2016 5:00

V pariškem muzeju Louvre razstava del francoskega slikarja Huberta Roberta

Pariz, 27. marca - V pariškem muzeju Louvre so na ogled postavili razstavo francoskega slikarja Huberta Roberta (1733-1808). Umetnik, ki so ga zaradi njegovih upodobitev antičnih ruševin imenovali tudi "Robert des ruines" (Robert ruševin), je na njej predstavljen z okoli 140 eksponati, ki segajo od risb, skic in slik, do večjih dekorativnih zasnov in pohištva.

Francija, Pariz. Francoska prestolnica Pariz, narodni muzej Louvre, palača Louvre. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Francoska prestolnica Pariz, narodni muzej Louvre, palača Louvre.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Robert je v času svojega življenja veljal za enega najpomembnejših in tudi najuspešnejših francoskih umetnikov.

Rodil se je v Parizu. Leta 1754 je odšel v Rim, kjer je ostal 11 let. V Rimu se je družil z mladimi umetniki, ki so se zbirali okoli Piranesija in ki so svojimi romantičnimi capriccii močno vplivali nanj. Vrnitvi v Pariz leta 1765 je sledil hiter uspeh. Na francoskem dvoru je v desetletju pred francosko revolucijo zasnoval nekaj najveličastnejših dekorjev 18. stoletja.

Robert je slikal poetične krajine, imaginarne urbane prizore, ki so jih navdihnili arhitekturni capriccii in arheološke študije. Njegove zasnove za vrtove in dekoracije palač so bile izjemno inovativne, piše na spletni strani muzeja.

Razstava, ki so jo pripravili v sodelovanju z Nacionalno galerijo umetnosti v Washingtonu, bo v Parizu na ogled do 30. maja, v Washingtonu pa v drugi polovici leta.