Slovenija 29.3.2016 10:32

Izbranih pet nominirancev za kritiško sito

Ljubljana, 29. marca - Društvo slovenskih literarnih kritikov je izbralo pet finalistov, ki se potegujejo za nagrado kritiško sito. Nominirani so Jasmin B. Frelih in Jure Jakob z zbirkama kratkih zgodb Ideoluzije ter Hiše in drugi prosti spisi, Peter Rezman z romanom Tekoči trak, Andrej E. Skubic z novelo Igre brez meja in Maja Vidmar s pesniško zbirko Minute prednosti.

Dobitnika edine literarne nagrade, ki jo za najboljše delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki, bodo slovesno razglasili 20. aprila v sklopu Slovenskih dnevov knjige. Pred tem bo potekal pogovor z nominiranci, so sporočili z društva, ki združuje literarne kritike različnih generacij in kritiških prioritet.

Frelihova proza v zbirki Ideoluzije (LUD Literatura) se večkrat približa poeziji in zasleduje zlo, sram in krivdo, ki bremenijo človeka, na zapleten dvoumni način, spleten v enost. Jakob v Hišah in drugih prostih spisih (Mladinska knjiga) jemlje iz vsakdana in vsakdan metaforizira, nato pa metaforo, poezijo, zapelje nazaj na dogajalno resničnost.

Rezman tudi v Tekočem traku (Litera) svojo pripovedno preverljivost stopnjuje v jeziku in žmohtno knapovsko govorico, kakršno je uporabil pri replikah v Zahodu jame, še nadgrajuje, predvsem z mešanico bosanščine in starožitne knapovske govorice.

Čar Skubičevih Iger brez meja (Modrijan) je v "tajmingu" - ob katerega se obregne tudi sam pripovedovalec -, ki daje tekstu zanimivo metaliterarno dimenzijo. Napaja se iz dejstva, da se zgodba odvija tukaj in zdaj, da je tako rekoč predvsem kritično slikanje nekega družbenega fenomena.

V Minutah prednosti (LUD Literatura) Vidmarjeve je, podobno kot v njenih prejšnjih zbirkah, opaziti premišljeno zgradbo celote. Sprva jo določa estetika, ki kmalu odstopi prednost etiki, to pa v sklepnem, dialoško zasnovanem ciklusu pesmi spodrine ontologija, so o nominiranih delih zapisali člani društva.

Pri izbiri dobitnika kritiškega sita sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja sita prav vsi člani društva, na mrežici pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo največ glasov kritiške žirije.

Nagrado so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba), Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga), Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost) in Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah (Modrijan).