Slovenija 30.3.2016 5:00

V Goriških brdih se bo začel osmi Svirel

Dobrovo, 30. marca - V Goriških brdih se bo danes začelo osmo mednarodno tekmovanje in festival za soliste in komorne skupine Svirel. Svoje znanje in tehniko bo prikazalo 700 glasbenikov iz Slovenije in 21 tujih držav. Tekmovanje bo pospremil festival z 18 koncerti po Brdih in Goriški.

Tekmovanje, namenjeno večini glasbil razen klavirja in petja, bo do 10. aprila potekalo v Vili Vipolže in na Gradu Dobrovo. V vili bodo tekmovali solisti in komorne skupine godal, trobil in tolkal, na gradu pa solisti in komorne skupine brenkal in pihal.

Letošnja novost je tekmovalna disciplina, v kateri so harmonike, orgle in čembalo. Ta bo potekala med 14. in 17. aprilom v konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Tekmovalce - učence nižjih glasbenih šol, dijake konservatorijev in študente z akademij vseh stopenj - bo ocenjevala 17-članska mednarodna žirija, iz Slovenije Primož Novšak in Uroš Pavlovič.

Festival, ki spremlja tekmovanje, je v prvi vrsti namenjen mladim poustvarjalcem. Na zanimivih prizoriščih po Goriških brdih in Goriški pa bodo svoje umetniške spretnosti predstavili tudi člani žirije.

Svirel organizira Kulturno društvo UPOL, finančno ga je podprlo pet primorskih občin. Najvišja nagrada je solistični nastop z Orkestrom Filharmonije Podlaska na Poljskem.