Slovenija 30.3.2016 5:00

V Ljubljani začetek 5. festivala frankofonskega filma

Ljubljana, 30. marca - V Ljubljani se danes začenja 5. festival frankofonskega filma. Z njim bodo veleposlaništva držav, ki so članice Mednarodne organizacije za frankofonijo, obeležila mednarodni dan frankofonije, 20. marec. Projekcije bodo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Slovenijo bo zastopal film Inferno Vinka Möderndorferja. Festival se bo sklenil 10. aprila.

Ljubljana. Kinodvor, kino dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor, kino dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival bo v Kinodvoru odprl romunski film Zaklad, ki ga je režiral Corneliu Porumboiu. Kot piše na spletni strani Kinodvora, Porumboiu s filmom zakoplje dva in pol metra globoko v prst romunske zgodovine 20. stoletja. "Suha komedija, v kateri se dva pustolovska soseda podata na lov za zakladom, ki bo rešil vse težave."

V ospredju dogajanja Möderndorferjevega filma je mlad brezposeln delavski par z otrokoma in njihov vsakdanji boj za preživetje. Njihovo življenje se je zaradi globalne krize znašlo v slepi ulici. Vse kaže, da ni izhoda. Da se posameznik ne more boriti proti krivici, proti nesreči, proti nevidni oblasti kapitala, so zapisali v Slovenski kinoteki, kjer bo film na sporedu v četrtek, 31. marca.

Mednarodna organizacija za frankofonijo združuje 80 držav, od teh jih ima 23 status opazovalke, med njimi je od leta 1999 tudi Slovenija. Države članice želijo poudariti svojo različnost in priložnost za to vidijo v francoščini, hkrati slavijo raznolikost jezikov in kultur.

Poleg tega želijo zagovarjati njim pomembne vrednote, kot so mir, demokracija, človekove pravice, pravica do izobrazbe in trajnostni razvoj, tudi s pomočjo medkulturnega dialoga. In festival, kot so zapisali na spletni strani Slovenske kinoteke, predstavlja prav to: filmi so predvajani v jeziku posamezne države, vsi pa imajo isti namen - prikazati svojo pripadnost gibanju.

Letos sodelujejo Albanija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Egipt, Francija, Grčija, Kanada, Madžarska, Poljska, Romunija, Srbija, Slovenija in Švica.

Festival je nastal v sodelovanju Kinodvora, Slovenske kinoteke in Francoskega inštituta v Sloveniji ter s podporo mednarodnega frankofonskega televizijskega kanala TV5MONDE.