Svet 31.3.2016 5:00

Rubens in Rembrandt v novi luči v Stari pinakoteki

München, 31. marca - V münchenski Stari pinakoteki so po delno končani prenovi ponovno na ogled postavili nekatera najpomembnejša dela iz svoje zbirke. Znova so namreč odprli dvorane z deli Petra Paula Rubensa in Rembrandta van Rijna v zgornjem nadstropju muzeja.

Nizozemska, Amsterdam. Dela nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Dela nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA

V treh prenovljenih dvoranah sta Rubens (1577-1640) in Rembrandt (1606-1669) predstavljena v novi luči. Nove so tudi dvojezične, nemško-angleške napisne ploščice pod njunimi deli. Dokončanje prenove Stare pinakoteke je sicer predvideno konec leta 2017, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Stara pinakoteka v Münchnu je ena najstarejših galerij na svetu. Temeljni kamen za zgradbo po načrtih Lea von Klenzeja so položili 7. aprila 1826, gradnja je trajala deset let. Stavbo so prvič zbombardirali leta 1943, leto kasneje pa je bila pinakoteka skoraj v celoti porušena. Ponovno so jo odprli šele leta 1957.

Stara pinakoteka se ponaša z eno najpomembnejših umetniških zbirk na svetu. Izjemna je njena zbirka staronemškega slikarstva in zgodnjega italijanskega slikarstva. Hrani namreč mojstrovine od Sandra Botticellija in Leonarda da Vincija do Albrechta Dürerja in Rubensa vse do Rembrandta.