Slovenija 31.3.2016 5:00

Kulturni bazar: Vsa slovenska kultura na enem mestu

Ljubljana, 31. marca - V Cankarjevem domu v Ljubljani bo danes potekal osmi Kulturni bazar, ki se v zadnjih letih uveljavlja kot osrednja predstavitev slovenske kulture. Z njo želijo organizatorji doseči boljšo obveščenost o domači kulturni ponudbi ter v strokovni in širši javnosti prebuditi interes zanjo oziroma za kulturno-umetnostno vzgojo.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kulturni bazar je zasnovan kot oblika strokovnega usposabljanja za vse, ki se v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah ukvarjajo s kulturno-umetnostno vzgojo otrok, učencev in dijakov, za kulturne delavce, od leta 2011 pa k obisku vabi vse, ki jih zanima kultura, zlasti otroke in mlade ter njihove starše.

Prireditev bo med 9. in 18. uro ponudila več kot 70 dogodkov. Letošnja osrednja tema je pismenost kot koda za razumevanje različnih področij umetnosti, pri čemer bo največ pozornosti namenjene bralni pismenosti in bralni kulturi.

Ena od rdečih niti bo tudi povezovanje na vseh ravneh, predstavili bodo primere dobrih praks partnerskega sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami, v tematskem sklopu Recept za popestritev pa bodo izpostavili dobro medresorsko sodelovanje z drugimi področji, kot so kmetijstvo, prehrana in zdravstvo.

Dopoldne si bo ponudbo Kulturnega bazarja ogledala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, popoldne ga bo predvidoma obiskal tudi kmetijski minister Dejan Židan.

Pri Kulturnem bazarju so združili moči ministrstvo za kulturo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za zdravje, slovenska nacionalna komisija za Unesco ter kulturne ustanove iz vse Slovenije.