Slovenija 30.3.2016 14:03

Junakinja smučarskih strmin Tina Maze postala junakinja slikanice

Ljubljana, 30. marca - Junakinja smučarskih strmin Tina Maze je postala junakinja slikanice. Njeno otroštvo je v zgodbo Tina in medvedja moč prelil Primož Suhodolčan ob ilustracijah Gorazda Vahna. Kot je povedala na današnji predstavitvi knjige, ki je izšla pri založbi DZS, je počaščena. Smučala je nazadnje danes, tekmovala pa najverjetneje ne bo več.

Črna na Koroškem. Sprejem za najboljšo slovensko smučarko Tino Maze. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Črna na Koroškem.
Sprejem za najboljšo slovensko smučarko Tino Maze.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Suhodolčan in Vahen sta pri prenašanju njene zgodbe v slikanico opravila izjemno delo. Projektov, kot je ta, je, kot je dejala, vedno vesela.

Za Suhodolčana je bilo pisanje zahtevno delo, saj se v knjigi resnična zgodba prepleta z izmišljenimi dogodki. Obenem mu je pisanje pomenilo velik izziv. Kot je še povedal, je imel ob nastajanju slikanice ves čas pred očmi moto, ki ga je Mazejeva zapisala tudi v predgovoru, da je za dosego cilja potrebna vztrajnost.

Kot je povedal Vahen, je v knjigi risal otroka, deklico in ne svetovne prvakinje. Pri nekaterih ilustracijah si je pomagal s fotografijami, denimo pri ilustraciji Tine na saneh, spet druge je ustvaril po svoji domišljiji. Kot izziv si je zadal, da deklica v knjigi obenem je in ni Tina. V knjigi je res Tinina zgodba, vendar je njeno sporočilo univerzalno: da samo želja po zmagi ni dovolj, ampak je zanjo potrebno trdo delo.

Mladi bralci se bodo iz zgodbe naučili, kar se bodo sami želeli, lahko se pa veliko, meni Mazejeva. Ko se je zgodba, ki je opisana v knjigi, dogajala, je bila še daleč od tega, da bi bila prvakinja. Se ji je pa pot začrtala že v otroštvu: da bo predana smučanju, snegu, količkom, medvedom in lisičkam.

Po besedah vodje projekta Andreje Kopač iz založbe DZS je Mazejava tako izjemna športnica in poseben človek, da si zasluži, da je njeno otroštvo obelodanjeno v knjigi. V zgodbi so izpostavljeni pogum, vztrajnost, ponos in marljivost. S knjigo želijo mladim bralcem pokazati, kako naj gredo pogumno in pokončno skozi življenje.

Po besedah Kopačeve bo slikanica v mesecu dni izšla tudi v angleščini, poleg tega razmišljajo o prevodih v še nekatere tuje jezike, saj najboljšo alpsko smučarko v zgodovini Slovenije poznajo tudi zunaj meja naše države. Mazejevi pa je založba podarila izvod, natisnjen z zlatimi črkami.