Svet 1.4.2016 5:00

V Parizu razstava o divjem New Yorku za časa Velvet Underground

Pariz, 1. aprila - Velvet Underground so v slabih desetih letih delovanja konec 60. in na začetku 70. let pustili neizbrisen pečat na ameriški kreativni sceni. V pariškem Cite de la Musique so jim poklonili multimedijsko razstavo, na kateri predstavljajo vpliv skupine na glasbo, film, fotografijo, umetnost in modo v obdobju t.i. newyorške ekstravagance.

Na razstavi so na ogled fotografije, odlomki iz nekomercialnih filmov in improviziranih videointervjujev, revije, fanzini ter zbirateljske izdaje vinilk. Veliko je tudi posnetkov, ki jim lahko obiskovalci razstave prisluhnejo s pomočjo slušalk.

Razstavljeni so tudi številni predmeti, ki pripovedujejo zgodbo o članih Velvet Underground. Med drugim o "nesojenih bratih" Louju Reedu in Johnu Caleu, androgeni bobnarki Moe Tucker in nemški pevki Nico, s katero je skupina leta 1967 posnela prvenec The Velvet Underground & Nico, ki velja za enega najboljših in najvplivnejših rock albumov v zgodovini.

Hkrati obiskovalci spoznajo tudi posameznike, ki so člane zasedbe navdihovali, kot so beatniški pesnik Allen Ginsberg, eksperimentalni skladatelj La Monte Young, pop art umetnik Andy Warhol, ter druge kreativce, ki so se družili v Warholovi Tovarni. Postavitev sklepajo dela sodobnih umetnikov, ki se naslanjajo na obdobje newyorške ekstravagance.

Kuratorji so ob razstavi poudarili, da so bili Velvet Underground, ki so bili za časa delovanja preveč inovativni in alternativni, vzor številnim gibanjem, ki so jim sledila od punka do danes.

Ob razstavi, ki je na ogled od 30. marca, bodo do 21. avgusta organizirani koncerti, razni šovi, pogovori in drugi dogodki. Koncertni del bosta 2. in 3. aprila uvedla nastopa legendarnih newyorških punkerjev Television in Johna Calea, maja pa bodo ob glasbeni spremljavi prikazali 15 Warholovih eksperimentalnih dolgometražnih filmov, ki še niso bili predstavljeni širši javnosti, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.