Slovenija 3.4.2016 9:00

Načrti za dispečerski center še oddaljili UGM od novih prostorov

Maribor, 3. aprila - V Umetnostni galeriji Maribor (UGM), kjer že več desetletij čakajo na ustreznejše prostore, so ogorčeni ob napovedi namestitve dispečerskega centra za reševalce v stavbi nekdanje SDK na Trgu Leona Štuklja. Gre namreč za zgradbo, kamor so se želeli seliti sami, a ni bilo posluha. Tako kaže, da so v UGM zdaj še dlje od rešitve za svojo stisko.

"Menimo, da je ideja ministrice za zdravje lapsus, zato smo naslovili pismo na predsednika vlade ter ga prosili, da koordinira delo ministrstev. Menimo, da je naš predlog bistveno bolj finančno smotrn kot tudi razvojno naravnan," je za STA povedala direktorica UGM Breda Kolar Sluga.

V pismu premieru Miru Cerarju je spomnila, da sta predlog za selitev UGM v omenjeno stavbo podprla tako ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar kot mariborski župan Andrej Fištravec. "Za mesto bi zapolnitev prazne stavbe s programom javnega značaja, posvečenim kulturi, bila odlična razvojna urbana poteza. Za obstoj slovenske kulture in vzpostavitev ustvarjalnega dialoga pa je podpora instituciji na robu države ključnega pomena," je zapisala.

Po njenih ocenah je ideja o dispečerskem centru na tej lokaciji neracionalna. Takšno potezo je napovedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc med nedavnim obiskom vlade v Podravju. Po njenih besedah bi takšen center, ki ga predvideva nova ureditev nujne medicinske pomoči v državi, lahko začel delovati do konca tega leta.

Na ministrstvu za zdravje so te dni za STA pojasnili, da so s pomočjo ministrstva za javno upravo iskali prazno stavbo v državni lasti in z dovolj odprtega prostora, primernega za izvajanje dispečerske dejavnosti. "Glede na dejavnost, ki se je v tej stavbi opravljala prej, stavba na navedeni lokaciji temu pogoju ustreza. Ministrstvo za zdravje si je pred dokončno odločitvijo stavbo ogledalo skupaj s strokovnjaki s področja dispečerske službe in dobilo potrditev, da prostori ob ustrezni posodobitvi v celoti ustrezajo namenu," so navedli.

Koliko jih bo stala investicija, še ne znajo povedati. Za načrte, da naj bi se tja preselila UGM, na ministrstvu za zdravje sploh niso vedeli.

Na mariborski občini so v komentarju zadržani. "Odločitev države, da bo dispečerski center nameščen v prostorih SDK, ki je tudi v lasti države, je logična, ni pa optimalna, ker obstaja velik interes lokalne skupnosti, občine in UGM, da bi v stavbi SDK namestili tudi novo umetnostno galerijo," so povedali. Menijo, da še obstaja nekaj manevrskega prostora, da se skupaj s pristojnimi ministrstvi poišče kakšna druga rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani.

Vseeno na občini pozdravljajo dejstvo, da bo eden od skupno dveh dispečerskih centrov v Mariboru. Predlog občinskih služb je sicer bil, da se ga namesti v prostore službe za zaščito in reševanje, kjer je tudi klicni center urgentne medicine.

Tudi člani zborov samoorganiziranih četrtnih skupnosti Center in Ivan Cankar menijo, da je za dispečerski center v Mariboru dovolj drugih primernih prostorov, tudi v državni lasti. Kot primer navajajo nekdanji sedež centra za socialno delo na Dvorakovi ulici. "Trg Leona Štuklja bi, če želimo, da postane osrednji mariborski trg, morali napolniti z vsebinami, ki bi tja privabljale obiskovalce. In to so predvsem kulturne vsebine," so prepričani. Zato pripravljajo dopis ministrstvu za kulturo, v katerem izražajo razočaranje, ker se kljub poprejšnjim dogovorom rešitev problema UGM spet odmika.

UGM se trenutno nahaja v nekdanji meščanski palači in bivši cerkvi celestinskega samostana na Strossmayerjevi ulici, saj kljub dolgoletnim prizadevanjem še vedno ni uspela priti do sodobnejših in za galerijsko dejavnost primernejših prostorov. Po spodletelem poskusu, da bi nove prostore dobili v času Evropske prestolnice kulture, ko so novo UGM najprej načrtovali na Lentu, nato pa v razvpitem kulturnem središču Maks na Studencih, je vodstvo galerije znova okrepilo prizadevanja za selitev galerije v stavbo nekdanjega SDK oziroma Ajpesa na Trgu Leona Štuklja, a pri tem ni naletela na razumevanje, saj denarja za investicijo nima niti občina niti država. Kakšne druge rešitve zaenkrat ni na vidiku.