Svet 2.4.2016 5:30

V Rimu na ogled redki rokopisi, v Torinu fotografije Steva McCurryja

Rim/Torino, 2. aprila - V Rimu so odprli razstavo redkih srednjeveških in renesančnih rokopisov, v palači Venaria v bližini Torina pa razstavo fotografij Steva McCurryja, enega najbolj priznanih fotografov našega časa. Slednja združuje 250 podob, ki jih je McCurry v svoj fotografski objektiv ujel tekom več desetletij in na različnih kontinentih.

Pod naslovom Knjige, ki so sooblikovale Evropo je v knjižnici Accademia dei Lincei združenih 180 arabskih, grških, hebrejskih in latinskih besedil. Razstava po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa priča o mnogovrstnih koreninah evropske kulture, kot jih poznamo od antike do iznajdbe tiska. Na ogled bo do 22. julija.

McCurry, ki je znan po svojih sugestivnih barvnih fotografijah, je kot član agencije Magnum Photos iskal in tudi našel nepozabno; številne izmed njegovih fotografij so postale ikone sodobnega časa.

Vrhunec njegove kariere je bilo vnovično odkritje do tedaj neidentificiranega begunskega dekleta iz Afganistana, ki jo zaznamujejo značilno rdeče pokrivalo in prodorne oči. Njen portret, ki so ga objavili na naslovnici revije National Geographic, mnogi opisujejo kot najbolj prepoznavno fotografijo na svetu. Ko je po skoraj dveh desetletjih znova našel dekle z imenom Sharbat Gula, je dejal: "Njena koža je sedaj utrujena in kaže gube, a je še vedno osupljiva kot pred tistimi davnimi leti."

McCurry se je rodil v Filadelfiji ter diplomiral na Fakulteti za umetnost in arhitekturo Državne univerze v Pensilvaniji. Dve leti je bil zaposlen pri časopisu, nato pa se je podal v Indijo kot samostojni fotoreporter.

Poleg starejših fotografij je na McCurryjevi razstavi mogoče videti tudi novejša, še neobjavljena dela, piše Ansa. Razstava bo na ogled do 25. septembra.