Svet 1.4.2016 6:00

Pesnica Stanka Hrastelj danes začenja literarno rezidenco v Skopju

Skopje, 1. aprila - Slovenska pesnica Stanka Hrastelj danes začenja literarno rezidenco v Skopju. Hrasteljeva je prva od šestih avtorjev, ki bodo letos sodelovali v programu literarne rezidence, namenjene avtorjem in prevajalcem z območja jugovzhodne Evrope, piše makedonska tiskovna agencija MIA.

Njena pesniška zbirka Gospod, nekaj imamo za vas je leta 2012 izšla v makedonskem prevodu. Hrasteljeva je za svoje delo v domovini prejela več nagrad. Poleg pisanja se posveča prevajanju in pisanju recenzij.

Mednarodna žirija je šesterico avtorjev, ki bo na rezidenci v Skopju, izbrala izmed 40 avtorjev iz jugovzhodne Evrope. Poleg Hrasteljeve so to še srbski pesnik Zvonko Karanović, hrvaški pisatelj in aktivist Goran Ferčec, bolgarski pisatelj Petar Denchev, Bojan Babić iz Srbije in hrvaška prevajalka makedonske poezije Maja Mastnak Car.

Vsak izmed avtorjev bo mesec dni preživel v Skopju. V tem času se bo seznanjal z literarno, intelektualno in kulturno sceno v mestu, navezoval stike in razvijal sodelovanja s svojimi stanovskimi kolegi, še piše MIA.