Slovenija 3.4.2016 8:00

V ciklu Drama Akustika Nina Strnad in Peter Mihelič

Ljubljana, 3. aprila - V ljubljanski Drami bosta v ciklu Drama Akustika drevi ob 20. uri nastopila Nina Strnad in Peter Mihelič. Na velikem odru bosta premierno predstavila svoj skupni album V luči življenja, ki bo izšel 4. aprila. Glasbenika sta nanj uvrstila skladbe iz zakladnice slovenske popevke.

Kot so zapisali v Drami, izbor skladb ne ponuja le mozaika slovenske popevke, ampak tudi skupek življenjskih poti posameznikov, ki so, če že niso zares živeli, vsaj plod domišljije ali želj njihovih avtorjev. Glasbenika sta se po dolgoletnem skupnem muziciranju odločila ne le znova oživiti nekatere bolj in druge manj znane melodije ustvarjalcev, ki so verjeli v moč glasbe in besede, temveč nekako tudi obuditi ljudi, ki so morda že odšli.

Pri prepletu Nininega vokala in Petrove klavirske igre je bistveno, da vsak po svoje pripovedujeta isto zgodbo. Včasih se dopolnjujeta in podpirata, drugič izražata nasprotja. Skladbe Nad mestom se dani, Orion, Zlati prah imaš v očeh, Ptica brez kril, Črni klavir in Moja strast nas vračajo v čas nedolžnosti in nas polnijo z občutkom vsemogočnosti, zato se tudi tako radi zatekamo k njim: ker prižigajo v nas luč življenja, so še zapisali.

Nina Strnad je končala Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, oddelek za jazz in zabavno glasbo pod mentorstvom Nade Žgur. Pozneje se je šolala na New School for Jazz and Contemporary Music v New Yorku. Leta 2010 je v Evropskem jazz orkestru zastopala Slovenijo in z njim nastopala na Danskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Nemčiji in Avstriji.

Leta 2014 je na avstrijskem mednarodnem jazz festivalu Marianne Mendt prejela prvo nagrado za najboljšo solistko, dober mesec za tem pa se je med pevci z vsega sveta uvrstila med najboljših petnajst na ameriškem jazz tekmovanju Sarah Vaughan Competition.

Mihelič že več kot 15 let živi in ustvarja v New Yorku, kjer sodeluje s slovitimi imeni, kot so Sheila Jordan, Duško Gojković, Mark Murphy, Gianni Basso in drugi. Študiral je klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo ter na visoki šoli za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu, kjer je leta 1990 tudi diplomiral.

Nastopa solistično, kot spremljevalec in kot član različnih instrumentalnih skupin v najpomembnejših koncertnih dvoranah, jazzovskih klubih in na festivalih v ZDA, Evropi in na Japonskem. Posnel je veliko skladb za RTV Slovenija. V iskanju novih glasbenih izrazov poskuša med drugim združiti različne glasbene smeri, predvsem klasično glasbo in jazz.