Slovenija 1.4.2016 14:34

Matjaž Berger se vnovič poteguje za mesto ravnatelja APT

Novo mesto, 1. aprila - Ravnatelj novomeškega Anton Podbevšek Teatra (APT) Matjaž Berger, ki to gledališče vodi od leta 2006, se je prijavil na razpis Mestne občine Novo mesto za nov ravnateljski mandat, razpis se je zaključil v sredo. Na novomeški občini so za STA potrdili, da so za omenjeno mesto dobili dve prijavi, še kakšno pričakujejo po pošti.

Novo mesto, Anton Podbevšek Teater. Ravnatelj Anton Podbevšek Teatra in režiser Matjaž Berger. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto, Anton Podbevšek Teater.
Ravnatelj Anton Podbevšek Teatra in režiser Matjaž Berger.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Na novomeški občini so zapisali, da bodo morebitne prijave čakali do ponedeljka, komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja jih bo nato pregledala, preverila izpolnjevanje pogojev in opravila pogovore s primernimi kandidati. Njeno odločitev mora potrditi še občinski svet, ki naj bi o tem predvidoma odločal na svoji aprilski seji.

Berger je svojo odločitev za vnovično kandidaturo za STA podprl s pojasnilom, da se je zanjo odločil še zlasti zaradi množične podpore prijateljev APT iz Novega mesta in širše. Hkrati pa zaradi podpore kolegov, ki spoštujejo posebnost tega najmlajšega slovenskega poklicnega gledališča in njegovo nepodrejenost ustaljenim shemam ter z veseljem sodelujejo in razvijajo nove gledališke pristope.

V primeru novega oziroma tretjega mandata bo nadaljeval zastavljene načrte, inovacijski potencial pa gradil predvsem v gledališču za najmlajše in resnem poskusu, da v spored vključijo moderno opero.

Sicer pa bo APT svoj jezik še naprej črpal iz ideje, da to novomeško gledališče postane vizualni institut in teoretsko-praktični laboratorij, ki bo po besedah Mladena Dolarja "gledališko mislil čas po post-post moderni", je dodal.

Po podatkih APT so med letoma 2011 in 2016 izvedli 32 lastnih premier, 589 uprizoritev, 16 slavnostnih akademij, dve soareji, šest informansov in vrsto predavanj. Obiskovalcev so našteli nekaj več kot 71.000.

APT se je povezal z različnimi festivali, tudi s festivalom Ex ponto, ki so ga zlasti po letu 2012 utrdili kot uprizoritveni most med Ljubljano in Zagrebom. Še zlasti pomembno pa je njegovo stalno sodelovanje z zagrebško produkcijsko hišo Eurokaz.

Njegove predstave obiskuje tudi zagrebško in ljubljansko občinstvo, APT pa se je pri lastni produkciji povezal še s Slovenskim mladinskim gledališčem, Mestnim gledališčem ljubljanskim, SNG Drama Ljubljana, gledališčem Glej, Zavodom bunker, Zavodom En knap ter ljubljanskim Konzervatorijem za glasbo.

APT je novomeška občina ustanovila leta 2005.