Svet 2.4.2016 5:00

Mednarodni dan knjig za otroke s poslanico na temo knjižnice

Ljubljana, 2. aprila - Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke, da bi opozorila, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj. Letošnja brazilska poslanica govori o knjižnici, na to temo po Sloveniji poteka tudi bralnospodbujevalna akcija.

Ljubljana. Knjige. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Poslanica, ki jo je pripravila brazilska sekcija IBBY, pripoveduje o deklici, ki je obiskala knjižnico, se včlanila in si izposodila le eno knjigo, toda domov jo je spremljalo mnogo knjižnih junakov. Napisala jo je pisateljica Luciana Sandroni, plakat je oblikoval ilustrator Ziraldo. V slovenščino jo je prevedla Tina Mahkota.

V Sloveniji praznovanje že po tradiciji zasnujeta slovenska sekcija IBBY in MKL, Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Ker poslanica govori o knjižnici, so tej ustanovi ob 2. aprilu namenili tudi bralno akcijo. K branju gradiva na temo knjižnice od svetovnega dneva poezije 21. marca do konca šolskega leta spodbujajo tako v vzgojno-izobraževalnih zavodih kot knjižnicah, knjigarnah in drugod. Ob tem so oblikovali seznam priporočenih knjig na temo knjižnica, knjige in branje.

Mednarodni dan knjige za otroke in rojstni dan priljubljenega pravljičarja po svetu in tudi v nekaterih slovenskih knjižnicah proslavljajo tudi s projektom Noč z Andersenom. Otroci so vabljeni, da noč s 1. na 2. april preživijo ob njegovih delih in drugih prostočasnih dejavnostih. V Ljubljani pa bo 13. aprila še simpozij Meje mojega jezika so meje mojega sveta, na katerem bo govora o spreminjanju slovenščine, izbiranju in interpretiranju literarnih del pri književnem pouku, prihodnosti izmišljenih jezikov in drugem.

Andersenov rojstni dan so za mednarodni dan knjig za otroke proglasili pred 48 leti na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani. Ob tem dnevu v Bologni organizirajo mednarodni sejem, ki ponuja vpogled v trende na področju otroške in mladinske literature. Letošnjega bodo odprli v ponedeljek, ko bodo podelili tudi bienalno Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje, ki ga prejmejo avtorji in ilustratorji za prispevek k otroški literaturi. Za predstavitev slovenskih avtorjev in ilustratorjev ter njihovih del na sejmu poskrbi Javna agencija za knjigo RS.