Slovenija 8.4.2016 8:00

V Mestni galeriji Nova Gorica razstava Petra Abrama

Nova Gorica, 8. aprila - V Mestni galeriji Nova Gorica bodo drevi ob 19. uri odprli pregledno razstavo Petra Abrama. Slikar, kipar, ilustrator in likovni pedagog, ki letos praznuje 60. rojstni in 35-letnico ustvarjanja, spada med tiste ustvarjalce, ki za svojo likovno pripoved uporabljajo najraje le malo potez in le nekaj barvnih odtenkov.

Belina ima v risbah, lesorezih, oljih vedno svojo govorico, prav tako prvobitna struktura kamna v kiparskih delih. Umetnikove zgodbe so redko opisi zunanjega sveta ali resničnih ljudi. Pred gledalcem se nakazuje svet miselnih praoblik, v katerega običajno vstopa le v trenutkih zbranosti in posebnega razpoloženja.

Abramov likovni opus je po formalni plati raznolik, po vsebinski pa iskren in avtentičen. Likovnik je vselej ostal zvest samemu sebi, njegova dela v polni meri odražajo avtorjevo percepcijo sveta, odnos do sveta in bivanja. V več kot treh desetletjih ustvarjalnega dela smo lahko bili priča premišljenemu likovnemu razvoju, ki je kljub različnim vsebinskim in interpretativnim poudarkom ohranil intimen značaj, je ob razstavi zapisal umetnostni zgodovinar Damir Globočnik.

Abram se je šolal na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah in nadaljeval podiplomski študij na ljubljanski likovni akademiji. Za njim je več kot 50 samostojnih in 40 skupinskih razstav ter zbirka likovno opremljenih knjig.

V motiviki iz narave Abram ostaja najbolj zvest Krasu, v simbolih in portretih pa starodavnim izročilom. Izraziti tisto, kar je brezčasno in brezkrajno, je izziv v vseh letih njegovega ustvarjanja. Živi in ustvarja v vasici Pedrovo nad Branikom.

Razstava bo na ogled do 29. aprila.