Slovenija 6.4.2016 10:56

V Kranju razstava akademskega kiparja in slikarja Jožeta Eržena

Kranj, 6. aprila - Gorenjski muzej bo v galeriji kranjske Mestne hiše ob 18. uri odprl retrospektivno razstavo akademskega kiparja in slikarja Jožeta Eržena. V umetnikovem kiparskem opusu je osrednja vsebinska in likovno-formalna tema ženski akt, pri slikarskem delovanju se Eržen načeloma prepušča navdihu.

Po besedah kustosa razstave Damirja Globočnika je Eržena k študiju kiparstva napeljala skulptura Jakoba Savinška Speči deček. Na ljubljanski likovni akademiji je pridobil kiparsko znanje, ki je segalo od realističnega zajetja človeške fiziognomije do neokubističnih in konstruktivističnih interpretacij figuralnih in drugih motivov.

Človeško telo je po Globočnikovih besedah neizčrpen vir kiparskih oblik, s katerimi nas kipar lahko opozarja na čutno, erotično razsežnost ženskega telesa. Včasih je namenoma poudarjena simbolna plat, na primer pri kipcih, ki spominjajo na boginje rodnosti v prastarih kulturah.

Pri slikarskem delovanju pa se umetnik načeloma prepušča navdihu, ki vodi potezo s čopičem ali oljno kredo ter narekuje izbiro barv. Slikarski postopek je lahko intuitivno pogojen, vendar nikoli ni naključen, saj so ob elementih spontanosti in neposrednosti prisotni tudi elementi pretehtanosti. Na ta način do izraza lahko pride avtorjev čustveni naboj.

Eržen se je rodil leta 1946 v Ljubljani. Študij kiparstva in grafike na ljubljanski akademiji za likovno umetnost je končal leta 1970. Je tudi svetovalec za likovno teorijo umetnosti. Doslej je svoje ustvarjanje predstavil na 90 samostojnih razstavah, sodeloval je tudi na 150 skupinskih postavitvah, na različnih ex-temporih, bienalih in trienalih ter likovnih kolonijah. Njegova javna dela se nahajajo v Kranju, na Bledu, v Ljubljani, Beogradu, Splitu, Jalti.