Svet 7.4.2016 6:00

Dunajska Hiša umetnosti obeležuje 25 let delovanja

Dunaj, 7. aprila - Dunajska Hiša umetnosti - Muzej Hundertwasser, ki nosi ime enega najbolj prepoznavnih dunajskih avantgardnih umetnikov - slikarja, arhitekta in oblikovalca Friedricha Hundertwasserja, aprila obeležuje 25 let delovanja. Ob jubileju v muzeju pripravljajo poseben program, ki bo v prvi vrsti namenjen družinam.

Program se bo pričel 8. aprila s predavanji priznanih umetnikov in sodobnikov Hundertwasserja. Z različnih zornih kotov bodo predstavili umetnika samega, njegovo delo in vpliv na umetnost ter na dunajsko kulturno sceno od 50. do 70. let minulega stoletja.

Na obletnico odprtja muzeja, 9. aprila, bodo družinske vstopnice prodajali s 50-odstotnim popustom, obiskovalci pa se bodo lahko udeležili tudi številnih brezplačnih delavnic ter vodenj po razstavah. Od 9. aprila dalje bo na voljo tudi letna družinska vstopnica.

V sklopu obeleževanja jubileja se bodo lahko obiskovalci podali tudi na Hundertwasserjev sprehod, ki bo potekal od Hiše Hundertwasserja do Dunajske Hiše umetnosti, pot pa bo označena s stebri, na katerih bo mogoče najti zanimive informacije o umetniku.

Hundertwasser (1928-2000), ki je svoje ime Friedrich Stowasser najprej spremenil v Hundertwasser in pozneje v Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser, se je s svojimi deli upiral takratnemu socialističnemu režimu, njegovi strogosti in sivini. Navdih za svoja dela, ki jih označujejo zaobljene in tekoče linije ter pisane barve, je iskal v naravi.

V Hiši umetnosti je na 1600 kvadratnih metrih postavljena edina stalna razstava njegovih del na svetu, v njej pa pripravljajo tudi fotografske razstave avtorjev 20. in 21. stoletja. Med drugim je gostila dela nekaterih najuglednejših imen svetovne fotografije, kot so Cecil Beaton, Rene Burri, David LaChapelle, Annie Liebovitz, Robert Maplethorpe in Man Ray. Od odprtja 9. aprila 1991 so v njej na 90 razstavah zabeležili 3,5 milijona obiskovalcev.

Lani so se v Hiši umetnosti usmeril h konceptu "zelenega muzeja". Na za ta namen pridobljenih površinah razstavljajo dela z ekološkimi tematikami, kot so trajnostni razvoj, klimatske spremembe, recikliranje ali medgeneracijska odgovornost, so sporočili iz Eurocomm-PR Dunaj - Ljubljana.