Slovenija 9.4.2016 10:00

Slovenski dnevi knjigi v Ljubljani letos prevetreni v podzemlje

pripravila Maja Čehovin Korsika

Ljubljana, 9. aprila - Slovenski dnevi knjige bodo po vsej Sloveniji potekali med 18. in 23. aprilom. Kar nekaj novosti obeta ljubljanska izdaja, v kateri bodo organizatorji pod krovno temo podzemlje postavili v ospredje neslišno in nevidno. Večjo vlogo bodo pri dnevih dobili nevidni člani družbe, prvič bodo organizirana predavanja, zagnali so tudi spletno stran.

Ljubljana. Slovenski dnevi knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski dnevi knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Mislim, da časi niso več taki, da bi se intelektualci dobivali in drug drugemu pripovedovali o problemih družbe. Tudi kadar se to dogaja ima to vprašljiv učinek v poplavi vseh drugih informacij. Zdi se mi, da je čas, da začnemo delovati drugače, bolj proaktivno, tudi z nevidnimi člani družbe," je o prevetritvi letošnje izdaje za STA povedala Dijana Matković iz programske ekipe Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani.

Nevidne člane družbe so zato vključili v festivalsko dogajanje. Glavni oder pred Mestno hišo bo denimo oblikoval Ilir Halil, ki je pobegnil iz Kosovske Mitrice in zatočišče kot azilant našel v Sloveniji. Mladi oblikovalec bo v sodelovanju z društvom Smetumet oder oblikoval iz odpadnega materiala. Ob zaključku dnevov bo organizirana dražba recikliranega pohištva s podpisi letošnjih festivalskih gostov, katere izkupiček bo namenjen Slovenski filantropiji.

V ospredje bodo organizatorji iz Društva slovenskih pisateljev (DSP) s temo podzemlje postavili neslišno in nevidno. Med drugim bo govora o izvoru zla, o grdem, o primitivizmu, o etiki živali, o nevidnih ženskah in starosti, o žvižgačih in konceptu samomora v umetnosti, je navedla Matkovićeva.

Vsak dan bodo na odru pred Mestno hišo potekale debate. Da bi jih približali občinstvu, so se organizatorji povezali s striparji, med drugimi z Izarjem Lunačkom in Cirilom Horjakom, ki bodo v živo, v slogu serije RSA Animates, spremljali debaterje.

V lokalu Pritličje, katerega slogan je po naključju prav "streha podzemlju", bodo letos prvič na sporedu predavanja, letos mislecev mlajše generacije Tadeja Trohe, Domna Saviča, Tomaža Grušovnika in Žige Valetiča. Posebno bo po besedah Matkovićeve Grušovnikovo performativno predavanje o Sarkofagiji, praksi prehranjevanja z mesom. Slušatelji se bodo na njem primorani soočiti s prizori, o katerih raje ne razmišljajo.

V debatah in branjih bodo sodelovali slovenski avtorji z novejšo knjižno produkcijo, kot so Tomislav Vrečar, Urban Vovk, Miha Mazzini, Nataša Sukič, Dino Bauk in Goran Vojnović. V goste Slovenskih dnevov knjige prihajajo tudi tuji literati - hrvaški pisatelj Robert Perišić, priznana srbska sodobna avtorja Svetislav Basara in Jelena Lengold ter Simon Brooks iz Walesa in Daina Tabuna iz Latvije.

Matkovićeva je dodala, da se letošnji programski ekipi zdi pomembno spremeniti tudi načine posredovanja umetnosti. Že lani so v sklopu dnevov organizirali literarna branja v določenih zavodih, letos pa so šli še korak dlje. Podali se bodo v fužinski lokal Sombrero, kjer bodo pisatelji svoje zgodbe pripovedovali, namesto da bi jih brali.

Med novostmi bo Sprehod po nevid(e)ni Lublani v organizaciji Kraljev ulice. Prvega, ob odprtju, bodo pripravili za politike, drugega pa še za preostale zainteresirane. Udeleženci sprehoda bodo ob zaključku lahko prostovoljno prispevali za delo Kraljev ulice.

Na odprtju dnevov v Ljubljani 18. aprila bodo po slavnostnih nagovorih nastopili Andrej Rozman - Roza ter duo Dolly Bad, ki ga tvorita pesnik Tomislav Vrečar in basist Andrej Bizjak. Skupna točka obeh nastopov bo beseda, ki je našla pot onkraj platnic. Tekom festivala bodo že tradicionalno razglasili zmagovalca nagrade kritiško sito, ki jo podeljujejo literarni kritiki za najboljšo knjigo minulega leta, pa tudi zmagovalca literarno-likovnega natečaja revije Sodobnost.

Zaključni recital programa dnevov pred Mestno hišo bosta, brez glasbene spremljave, izvedla Damir Avdić in Esad Babačić. Organizatorji niso pozabili niti na otroke in mlade, ki bodo lahko obiskali gledališče Komišibaj ali prisluhnili njim prilagojenim zgodbam iz podzemlja. Pionirski dom bo poskrbel za ustvarjalne delavnice, Katja Gorečan pa bo vodila delavnico oblikovanja zinov.

Organizatorji so se odločili, da se v podzemlje Ljubljane tudi dobesedno podajo. V najbolj znani ljubljanski kleti - Klubu K4 bo Mazzini izvedel posebno predavanje z glasbo Pojoče izpovedi, zaključek festivala pa bo 23. aprila, na svetovni dan knjige, pozno zvečer, v bunkerju pod Argentinskim parkom. Tam se bodo organizatorji z branjem poklonili nedavno preminulemu pesniku in sociologu Alešu Debeljaku.

Letos prvič je mogoče dogajanje Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani spremljati na spletni strani http://dneviknjige.si. Prek spleta bo mogoče nekatere festivalske dogodke gledati v živo, po besedah Matkovićeve pa bodo pripravili tudi nekaj podkastov.