Svet 7.4.2016 10:35

Umrl legendarni ameriški country pevec Merle Haggard

New York, 7. aprila - Na svoj 79. rojstni dan je na svojem domu v Kaliforniji zaradi pljučnice umrl ameriški pevec Merle Haggard, ki je veljal za legendo country glasbe. "Izgubili smo enega največjih tekstopiscev in pevcev vseh časov. Njegovo srce je bilo nežno, kot so bile njegove ljubezenske balade," je ob Haggardovi smrti zapisala country pevka Dolly Parton.

Haggard se je sicer kljub slabemu zdravstvenemu stanju nedavno podal na turnejo. Njegov sin Ben, ki se je prav tako zapisal glasbi, je na Facebooku zapisal, da je oče že pred tednom dni napovedal, da bo umrl prav na rojstni dan, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Glasbenik je v svoji 60-letni karieri spisal in odigral zavidljivo število pesmi, od katerih se jih je več kot 30 uvrstilo na vrhove ameriških country lestvic. Zaslovel je leta 1969 z uspešnico Okie From Muskogee, ki je postala himna mladih, ki se niso pridružili alternativnim družbenim gibanjem v 60. letih. "We don't smoke marijuana in Muskogee; We don't take our trips on LSD; We don't burn our draft cards down on Main Street; We like livin' right, and bein' free," se glasi prva kitica skladbe.

Tako v svojih pesmih, med najbolj znamenitimi tovrstnimi je Workin' Man Blues, kot v siceršnjih dejanjih se je zavzemal za delavski razred in malega človeka, kritiziral je vojno v Iraku in podpiral demokrate, še posebej Hillary Clinton, za katero je leta 2007 spisal tudi pesem Let's put a woman in charge. Izražal je tudi solidarnost do Afroameričanov.

Petkrat poročen pevec je bil znan tudi po country baladah, kot so Today I Started Loving You Again, If We Make It Through December, Sing Me Back Home in Hungry Eyes. Mnogi pa se ga bodo spominjali tudi po pivskih pesmih, kot so The Bottle Let Me Down, Swingin' Doors in I Think I'll Just Stay Here and Drink.

Za svoje ustvarjanje je prejel številne nagrade, med drugim več grammyjev, tudi za življenjsko delo.