Slovenija 7.4.2016 11:10

V Brežicah razstava iz Avstrije vrnjene arheološke dediščine

Brežice, 7. aprila - V brežiškem Posavskem muzeju bodo ob 19. uri odprli manjšo razstavo arheoloških predmetov, ki so jih med drugo svetovno vojno izkopali na Libni nad Krškim, gradivo pa je takrat prevzel in nato hranil graški muzej Joanneum. Omenjeno gradivo so Avstrijci v okviru projekta InterArch-Steiermark leta 2014 vrnili Sloveniji.

Arheologinja Posavskega muzeja Jana Puhar je za STA povedala, da so arheološko gradivo, ki ga bodo predstavili na razstavi Libna - vrnjena arheološka dediščina, pod vodstvom takratnega deželnega arheologa Univerzalnega muzeja Joanneum v Gradcu Walterja Schmida izkopali leta 1942.

V obdobju nacistične okupacije med letoma 1941 in 1945 je namreč civilna nemška uprava upravljala slovensko Štajersko kot del takratne Spodnje Štajerske, splošno dovoljenje za arheološka izkopavanja pa je bilo razširjeno tudi na to območje.

Gradivo je nato pristalo v avstrijskem Gradcu, v okviru projekta InterArch-Steiermark pa so del tega gradiva kot pravni naslednici vrnili Sloveniji.

Vrnjeno gradivo z Libne so sicer prvič predstavili na razstavi V novi luči - Ans Licht gebracht skupaj z gradivom s slovenskih arheoloških najdišč Rifnik, Formin, Vače, Trojane, Spodnja Hajdina, Velenje, Slovenj Gradec in Ptuj. Po razstavi so predmete dodelili pristojnim muzejem v Sloveniji, gradivo z Libne pa je pristalo v prazgodovinski arheološki zbirki Posavskega muzeja.

Hrib Libna se dviguje na levem bregu Save nad današnjim Krškim. Na skrajnem severozahodnem robu Krškega polja s svojo strateško lego nadzoruje vhod v savsko dolino, ob koncu bronaste dobe pa so na njem zgradili naselje, ki je s krajšo prekinitvijo v mlajši železni dobi živelo vse do prihoda Rimljanov in občasno še tudi kasneje.

Naselje in grobišče na Libni je leta 1885 odkril samouki starinokop Jernej Pečnik. Različni raziskovalci pa so nato do druge svetovne vojne odkrili številne najdbe, ki Libno uvrščajo med najpomembnejša prazgodovinska najdišča jugovzhodnoalpskega območja, je še povedala Puharjeva.

Razstava bo na ogled do 18. maja.