Svet 8.4.2016 9:05

Našli še enega od prvih foliev Shakespearovih iger

London, 8. aprila - V graščini Mount Stuart na škotskem otoku Bute so našli še enega od prvih foliev Shakespearovih iger. S tem se je število ohranjenih izvodov prvih foliev - leta 1623 izdane zbirke 36 Shakespearovih iger z naslovom Komedije, zgodovinske drame in tragedije, natisnjenih v folio formatu - povečalo na 234.

Iran, Teheran. Angleški dramatik William Shakespeare. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Iran, Teheran.
Angleški dramatik William Shakespeare.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V graščini Mount Stuart odkriti izvod je del zbirke Bute, ki po pisanju francoske tiskovne agencije AFP velja za eno najpomembnejših britanskih zasebnih zbirk umetnin in starin.

Njegovo pristnost je potrdila poznavalka dela Williama Shakespeara Emma Smith z Univerze Oxford. Delo v treh zvezkih je bilo po njenih besedah nekdaj v lasti založnika Isaaca Reeda (1742-1807).

Kot je še povedala, jo je ob novici, da so v graščini Mount Stuart našli enega prvih foliev, sprva obšel dvom, pozneje pa so jo provenience zvezkov, vodni žigi in posebnosti teksta prepričale, da je original.

V kozjo kožo vezani prvi folio je označila za nenavadnega, saj je zvezan v tri zvezke, vmes je veliko praznih strani, namenjenih ilustracijam.

Javnosti bo v graščini Mount Stuart dostopen od oktobra dalje.

Po besedah Alice Martin iz graščine predstavlja odkritje le vrh ledene gore, saj je v graščini še veliko neraziskanega gradiva.

Zbirka prvih foliev je izšla sedem let po Shakespearovi smrti in je zagotovila preživetje iger, kot so Macbeth, Kar hočete, Julij Cezar, Kakor vam drago in Vihar, ki bi bile sicer izgubljene, še piše AFP.