Slovenija 11.4.2016 5:00

V CD odprtje razstave o življenju, delu in doktrini Nikole Tesle

Ljubljana, 11. aprila - V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli razstavo z naslovom Nikola Tesla - človek prihodnosti. Postavitev, ki so jo v CD pripravili z beograjskim Muzejem Nikole Tesle, bo počastila 160-letnico rojstva izjemnega izumitelja, ki je s svojimi izumi zaznamoval tako svoj čas kot tudi sodobni svet.

Ljubljana, Hiša sanjajočih knjig. Ob 70. obletnici smrti Nikole Tesle pogovor s poznavalcem njegovega dela Andrejem Detelo v organizaciji založbe Sanje. Nikola Tesla. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Hiša sanjajočih knjig.
Ob 70. obletnici smrti Nikole Tesle pogovor s poznavalcem njegovega dela Andrejem Detelo v organizaciji založbe Sanje.
Nikola Tesla.
Foto: Nebojša Tejić/STA

S postavitvijo razstave, katere častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, ki se bo udeležil nocojšnjega odprtja, so želeli na nov in čimbolj ambiciozen način predstaviti Teslo ter obenem obiskovalce spodbuditi k razmišljanju. Razstava je nastala prav za Cankarjev dom.

Razdeljena je v tri tematske sklope. V prvem je predstavljeno Teslovo življenje, v drugem njegovo delo, v tretjem pa njegova doktrina. V drugem delu je predstavljenih nekaj izumov Tesle, ki se sicer podpisuje pod 700 izumov, od katerih jih je 300 patentiral.

Na razstavi bo med drugim mogoče videti makete hidroelektrarne na Niagari, laboratorijev na Long Islandu in v Colorado Springsu, letala za navpično vzletanje kot tudi delujoči modeli indukcijskega elektromotorja s ploščatim rotorjem, Teslovega transformatorja, indukcijskega elektromotorja z ovalnim rotorjem, ladjice na daljinsko vodenje, modele vrtečega magnetnega polja ter Teslove črpalke in turbine.

Tesla se je rodil leta 1856 v Smiljanih pri Gospiću v pravoslavni družini, umrl pa je leta 1943 v New Yorku. Večino časa je ustvarjal v ZDA. Mnoge inovacije so zaradi univerzalnosti uporabne še danes. Teslov večfazni sistem je omogočil učinkovitejši prenos električne energije na daljavo in prispeval k razvoju sodobne industrijske civilizacije.

Teslov transformator za pridobivanje visokofrekvenčnih izmeničnih tokov je postavil temelje sodobni radijski tehniki in brezžičnemu prenosu signalov. Teslov najambicioznejši načrt pa je bil globalni sistem brezžičnega prenosa električne energije, ki pa ga je moral opustiti zaradi pomanjkanja finančne podpore.

Ob razstavi, ki bo odprta do 6. novembra, so v CD pripravili tudi niz predavanj, na katerih bodo gostili poznavalce Teslovega dela, kot so Jane Alcorn in Neil Baggett iz ZDA, Andrej Detela, Stanislav Južnič in Tibor Hrs Pandur ter direktor beograjskega muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović. Oktobra napovedujejo tudi glasbeni performans po konceptu Janeza Dovča.