Svet 10.4.2016 5:30

V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju razstava Praznovanje!

Dunaj, 10. aprila - V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju so na ogled postavili razstavo z naslovom Praznovanje!, s katero obeležujejo 125-letnico delovanja muzeja. Postavitev združuje dela iz številnih svetovno poznanih muzejev na temo praznovanj. Izbrana dela kažejo, kako so se praznovanja spreminjala skozi čas.

Razstava skozi umetniška dela predstavi različna praznovanja v Evropi od obdobja renesanse do francoske revolucije, tako praznovanja na dvorih kot tudi v mestih in na podeželju.

Kot piše na spletni strani muzeja, so bila praznovanja že od nekdaj priložnost, ko se ni bilo več treba držati pravil vsakdanjika. V središču postavitve so upodobitve dvornih banketov z vsem njihovim veličastjem, glasbo in plesom. Predstavljena so tudi različna praznovanja na prostem, slavja ob porokah in rojstvih, pa tudi razni karnevali, cerkveni prazniki in sejmi, ki so bili prav tako priložnost za praznovanje.

V razstavo sta med drugim vključeni slika Goye z naslovom La gallina ciega iz madridskega muzeja Prado in kreacija, ki jo je zasnoval legendarni modni oblikovalec Alexander McQueen. Za razstavo jo je posodil londonski Muzej Victoria & Albert.

Razstava bo na ogled do 11. septembra.