Svet 12.4.2016 5:30

Shakespearu se bosta poklonila tudi Helen Mirren in Benedict Cumberbatch

London, 12. aprila - Igralca Helen Mirren in Benedict Cumberbatch sta na seznamu znanih imen, ki se bodo 23. aprila poklonila angleškemu dramatiku Williamu Shakespearu. V angleškem kraju Stratford-upon-Avon, v katerem se je rodil, bodo ob 400-letnici njegove smrti pripravili niz umetniških dogodkov z naslovom Shakespeare Live!, so sporočili organizatorji.

Velika Britanija, Stratford. Grob angleškega dramatika Williama Shakespeara v cerkvi svete Trojice v Stratfordu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, Stratford.
Grob angleškega dramatika Williama Shakespeara v cerkvi svete Trojice v Stratfordu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se bodo tega dne v omenjenem kraju, kjer se je Shakespeare rodil leta 1564, vrstile gledališke izvedbe. Festival bo vključeval tudi dela različnih glasbenih žanrov, ki jih je navdihnil Shakespeare, od hip hopa, bluesa, glasbenega gledališča, jazza, opere do klasičnih skladb, zasnovanih po njegovih dramah.

Festival bo v živo prenašal program BBC 2, gostitelj bo igralec David Tennant. Poklon velikemu angleškemu dramatiku si bosta ogledala tudi princ Charles in njegova žena Camilla.

BBC bo prireditev prenašal v 368 kinematografov po Veliki Britaniji, ker gre za praznovanje 400-letnice Shakespearove smrti, jo bodo predvajali tudi po Evropi, še poroča dpa.

Festival bo odprla pesem Tonight iz muzikala Zgodba z zahodne strani v interpretaciji 19 obetavnih študentov, ki se izobražujejo v glasbenem gledališču. Sledili bodo hip hop skupina, poimenovana po Shakespearu, in plesalci Kraljevega baleta z izvedbo baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva.