Svet 12.4.2016 5:00

V pariškem Muzeju Oranžerija razstava Apollinaire - oči pesnika

Pariz, 12. aprila - V pariškem Muzeju Oranžerija so na ogled postavili razstavo z naslovom Apollinaire - oči pesnika. Razstava, kot piše na spletni strani muzeja, predstavi vpliv, ki ga je "pronicljivo oko poeta imelo na njegov čas". Podobnega sta ob svojem času imela Baudelaire in Mallarme. Razstava bo na ogled do 18. julija.

Francoski pesnik Guillaume Apollinaire (1880-1918) se je rodil v Rimu kot sin poljske emigrantke in italijanskega oficirja. Šolal se je najprej v Italiji in nato v Parizu. Veliko je potoval. Za razvoj njegove poezije sta pomembna njegovo bivanje ob Renu v Nemčiji in nesrečna ljubezen do Angležinje Annie Pleyden.

V boemskih krogih se je seznanil s tedanjimi mladimi avantgardnimi umetniki. Med 1. svetovno vojno je služil kot prostovoljec in bil leta 1916 hudo ranjen. Oslabljen od rane je dve leti pozneje umrl.

Poleg tega, da se je družil z avantgardnimi umetniki, je bil eden prvih, ki je odkril afriško umetnost. Imel je ključno vlogo pri estetski revoluciji, ki je pripeljala do rojstva moderne umetnosti. "Enkrat in za vselej je definiral pristop umetnikov, kot so bili Matisse, Derain, Picasso in Chirico," je o njem leta 1950 zapisal Andre Breton.

V prizadevanjih, da osvetli njegov duhovni in estetski univerzum, postavitev sega od del carinika Rousseauja do Matissa, Picassa, Braqua in Delaunayja, od kubizma do orfizma in nadrealizma, od akademskih virov do modernosti, od ljudske do popularne umetnosti. Posebno poglavje na razstavi osvetljuje Apollinairove povezave s Picassom, še piše na spletni strani muzeja.