Slovenija 12.4.2016 5:00

V Moderni galeriji bodo drevi podelili Jakopičevo nagrado in priznanja

Ljubljana, 12. aprila - V Moderni galeriji bodo drevi podelili nagrado in priznanja Riharda Jakopiča. Najvišjo nacionalno nagrado za likovno in vizualno umetnost letos za življenjski opus prejme akademska slikarka in grafičarka, pedagoginja in publicistka Tinca Stegovec. Priznanji za leto 2016 bosta prejela akademska slikarja Mito Gegič in Sanela Jahić.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tinca Stegovec, rojena leta 1927, je slikarstvo študirala na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, kjer je končala tudi specialko za grafiko pri profesorju Božidarju Jakcu. V grafiki se je študijsko izpopolnjevala v Parizu in Italiji, pozneje je študijsko prepotovala velik del sveta. Poučevala je na raznih šolah in v Pionirskem domu v Ljubljani, pa tudi na gimnaziji v Stični. Poleg pedagoškega dela se je ukvarjala z likovno publicistiko. Sodelovala je na umetniških kolonijah doma in v tujini, za svoje delo je prejela več nagrad.

Stegovčeva je grafičarka, ki ji ne manjka čustvenosti. Njena risba je čista in pregledna, vsa njena umetnost je poduhovljena in globoko osebna. Njena sprva realistična grafika se je pozneje poglobila s primesjo ekspresionizma in z liričnimi meditacijami. Ukvarja se tudi s slikarstvom, ki ga enako kot grafiko utemeljuje z natančno risbo in čistimi barvami v svetlih tonih. V njenem slikarstvu prevladujeta pokrajina in portret, so zapisali podeljevalci nagrade.

Gegič, rojen leta 1982, svojo likovno govorico razvija v sozvočju s sodobnimi vizualnimi praksami, vendar pri tem ne prekinja s tradicionalnimi mediji. Njegovo slikarstvo izhaja iz interpretacije digitalne podobe, presajene v slikarsko polje. Končni posnetek ali avtorjeva interpretacija digitalnega zapisa je dokončna predstava vidnega, od česar pa se ustvarjalec načeloma čustveno povsem distancira.

Leta 1980 rojena Jahićeva je intermedijska umetnica, ki gradi vizualno in tehnološko podprte kinetične objekte in naprave. S tehnološkimi orodji problematizira družbo in posameznike v njej. V svoji novejši produkciji postavlja raziskovanje kompleksnih odnosov med tehnologijo in družbo ter posamezniki in njihovo identiteto neposredno v kontekst kritike kapitalističnih produkcijskih odnosov.

Ustanovitelji nagrade so Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), ALUO ter Moderna galerija, pozneje se jim je pridružilo še Slovensko društvo likovnih kritikov. Nagrado podeljujejo od leta 1969, priznanji bodo letos podelili četrtič, so sporočili iz ZDSLU.