Slovenija 12.4.2016 9:34

Video festival Narave 13 v Bežigrajki 2

Ljubljana, 12. aprila - V Bežigrajski galeriji 2 bodo ob 19. uri odprli video festival Narave 13. Na festivalu predstavljena dela temeljijo na podobah in sekvencah iz narave ali pa imajo izhodišče v stvareh, ki se nahajajo v naravi. S svojimi deli je letos zastopanih 13 avtorjev, na ogled bodo do 16. aprila.

Jan Cvitkovič predstavlja kratki igrani film Ljubezen na strehi sveta. Kot so zapisali v galeriji, to ni samo običajen film, je tudi popolna vizualna stvaritev. Film gledalca seli v svet narave, ki je povsod. Jana Beltran se predstavlja z videom Tapete, ki je del širšega projekta z naslovom Amoretti. Amoretti je sicer pesnik, ki se umetnici prikaže v sanjah in ji narekuje besede, ki jih ta uglasbi in opremi z videom.

Jessica Gnyp in Victor Ballesteros predstavljata video Prenosnik na plaži, v katerem se v počasnem in enakomernem minevanju kadrov pred gledalcem prikazujejo podobe prvinske obalne narave. Nadja in Matjaž Jarc pa predstavljata poetičen dokumentarni film DRU. To je pripoved o 13 drevesih, ki so predstavljena kot rastline in kot mitološki simboli. Film je zgrajen na posebej za to napisani glasbi v izvedbi godalcev skupine Bazilio.

Urša Kastelic se predstavlja z videom Homo sapiens sapiens. Kamera miruje in z opazovanjem akterke ter avtorice videa s svojim početjem vznemirja opazovanko in obiskovalko prostora, kjer se kamera nahaja. V časovno kratkem videu je gledalec soočen z mnogimi mimobežnimi podobami in hkrati z njihovimi časovnimi minevanji. Davorin Marc pa predstavlja video 9,8 m/s, kjer se v enem kadru dogaja in zgodi vse - videz padanja in spreminjanja ene statične podobe, ki uprizarja videz padanja z 9,8 m/s.

Morana M. Trismegistus, Om produkcija, predstavlja video realtEyE. Delo pripoveduje o čustvu nostalgije, ki izvira iz progresivne izgube ljudskih tradicij in kulturne dediščine. Leyla Rodriguez pa predstavlja video Ločevalna zanka, v katerem se pogledi na neokrnjeno naravo menjujejo s kadri na različne načine pokrite ali prekrite ženske. V tem kratkem filmu avtorica želi razkriti zapleteno razmerje med dvema svetovoma tako, da ju poskuša pomiriti med seboj.

Simon Šerc in Martina Testen se predstavljata z videom Lovilec dežja. Minevanje kadra iz resničnega v nadresnično in abstraktno podobo videokadrov gledalca vpeljuje v barve in v geometrijsko spremenjen prizor padanja dežnih kapelj na vodno površino, posuto z listjem. Konec videa ga spet vrne v videz realnosti. Tina Šulc pa predstavlja video Iluzija hidrosfere, v katerem se podoba vode oblikuje v okroglo obliko in v njeno neskončnost. Podoba vsega se v njej preoblikuje in spreminja v svojo prvotno obliko.

Začetki video festivala Narave segajo v 90. leta minulega stoletja. Na njem so se predstavili številni domači in tuji ustvarjalci novih medijev. S preteklih festivalov je nastala zbirka več kot 600 video del.