Slovenija 11.4.2016 14:09

Pri Cankarjevi založbi izšla Mussolinijeva biografija

Ljubljana, 11. aprila - Pri Cankarjevi založbi je izšla biografija Benita Mussolinija izpod peresa avstralskega zgodovinarja Richarda J. B. Boswortha. Slovenski izvod se po besedah urednika slovenske izdaje Tineta Logarja od izvirnika močno razlikuje po zaslugi zgodovinarja Jožeta Pirjevca, ki se je v spremni besedi dotaknil Slovencev in fašizma.

Ljubljana. Cankarjeva založba, knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjeva založba, knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je uvodoma povedal Logar, gre za prevod druge izdaje, ki se močno loči od prve, saj je avtor v osmih letih, kolikor je med izdajama minilo, marsikje dopolnil z dodatnimi informacijami. Obenem je po njegovih besedah značilnost knjige ta, da ni zazrta samo v preteklost, ampak reflektira sedanjost. Gre za eno redkih knjig, kjer smo Slovenci prisotni v izvirniku, zato ima za nas tudi velik pomen, je dejal Logar.

Pirjevec je pojasnil, da v knjigi spoznamo Mussolinijeve začetke na socialistični sceni, ko je izbruhnila prva svetovna vojna pa se je v Italiji levičarsko gibanje razdelilo na dva pola. Prvi so trdili, da se je vojni treba izogniti, drugi pa, da je potrebno intervenirati. Med slednjimi je bil tudi Mussolini.

Zgodovinar je med drugim povedal, da je Mussolini v Italiji užival veliko podporo, saj se je lotil elitnih slojev, malemu človeku pa je dal več prostora. Prav tako je po njegovih besedah dobro izrabil duševno in finančno stisko tistih, ki so se vračali s fronte in so ostali brez dela. Vse to pa je, še posebej pri nas, cepil na močan nacionalizem. Do Slovencev in Hrvatov je nastopil izredno negativno, še preden je prišel na oblast, je poudaril Pirjevec.

Pri tem je izpostavil Mussolinijev govor v Pulju iz leta 1920, ko je Slovane označil za barbare, ki ne smejo imeti pravic. Takšno politiko je Mussolini po prihodu na oblast začel tudi udejanjati, je dejal Pirjevec.

Kot je še poudaril avtor spremne besede, ni imela nobena skupina toliko žrtev v Italiji, kot smo jih imeli Slovenci. Tako Logar in Pirjevec sta na današnji predstavitvi knjige izpostavila še, da smo bili Slovenci prvi, ki smo se njegovemu režimu na organiziran način uprli. S tem smo se Slovenci po zgodovinarjevem mnenju spremenili v zgodovinski narod, saj smo izkazali voljo in zmožnost upora.

Knjigo sta v slovenščino prevedli Danica Križman in Polona Mesec. Oblikoval jo je Matej Nemec.