Svet 11.4.2016 15:36

Rodbina Leonarda da Vincija ni izumrla

Rim, 11. aprila - Raziskava, ki je potekala kar 43 let, je pokazala, da rodbina slovitega renesančnega umetnika Leonarda da Vincija ni izumrla. Odkrili so njegove še živeče sorodnike. Izsledke bosta v četrtek na konferenci Leonardo živi v Firencah predstavila umetnostni zgodovinar in direktor da Vincijevega muzeja Alessandro Vezzosi ter zgodovinarka Agnese Sabato.

Ljubljana. Razstava v čast renesančnemu umetniku Leonardu da Vinciju. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava v čast renesančnemu umetniku Leonardu da Vinciju.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Dolgoletna interdisciplinarna raziskava je bila namenjena odkrivanju Leonardovih prednikov, krajev, kjer so živeli in so pokopani, pa tudi naslednikov. Sledi so raziskovalce vodile preko Francije in Španije. Nekateri na novo odkriti Leonardovi sorodniki se bodo udeležili četrtkove konference.

Vezzosi je napovedal, da bo razkritih tudi nekaj zanimivih oseb, ki so bile v sorodstvu z da Vincijem. Za italijansko tiskovno agencijo Ansa je pojasnil, da so z raziskavo odkrili do 15 generacij naslednikov umetnikove rodbine po veji očeta Piera.

Odkritja imajo po njegovih besedah tudi znanstveno težo, saj ponujajo možnost, da bi se dokopali do da Vincijevega DNK zapisa. A to bo tema drugega mednarodnega kongresa, ki se ga bodo udeležili znanstveniki, biologi in antropologi, s katerimi smo se že povezali, je še razkril Vezzosi.