Svet 13.4.2016 5:30

V Londonu jeseni velika razstava Picassovih portretov

London, 13. aprila - V londonski Nacionalni galeriji portretov bodo jeseni odprli razstavo Picassovih portretov, ki bo po pisanju britanskega BBC prva večja tovrstna razstava v zadnjih 20 letih. Na ogled bo več kot 75 del iz vseh obdobij umetnikovega ustvarjanja, od največjih umetnin do del, ki še niso bila predstavljena britanski javnosti.

Ljubljana. Dela slikarja Pabla Picassa. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dela slikarja Pabla Picassa.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Med slednjimi bo tudi kubistični portret nemškega zbiratelja umetnin Daniela-Henryja Kahnweilerja iz leta 1910, ki so ga dobili na posodo iz čikaškega umetnostnega instituta. Delo redko zapusti Chicago, zato so v londonski galeriji veseli, da ga gostijo.

Med portreti in karikaturami si bo mogoče ogledati upodobitve francoskega umetnika Jeana Cocteaua, ruskega skladatelja Igorja Stravinskega in umetnikove soproge Olge Picasso, razstava pa bo ponudila tudi vrsto Picassovih avtoportretov. Ti bodo prikazali razvoj umetnikovega ustvarjanja, vse od začetnih realističnih del, ki jih je podpisal še kot najstnik.

Kuratorica postavitve Elizabeth Cowling je povedala, da je izpustila nekaj znamenitih Picassovih del, med drugim tudi nekaj ležečih aktov, saj se po njenem mnenju umetnik pri teh ni ukvarjal z zvrstjo portreta.

Razstava bo v Londonu na ogled od 6. oktobra do februarja 2017, nato pa se bo selila v Picassov muzej v Barceloni. Direktor muzeja Bernardo Laniado-Romer je Picassa označil za "kršitelja pravil". Po njegovih besedah bodo razstavljeni portreti ponudili drugačen pogled na Picassa, pri čemer bo eden od ključnih elementov humor. "To bo razstava velikih presenečenj za javnost," je njegove besede povzel BBC.

Picasso Portraits (Picassovi portreti) je prva velika razstava, posvečena portretom, po postavitvah Picasso in Portraiture show v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku ter v Grand Palais v Parizu leta 1996.