Svet 12.4.2016 10:08

Slovenija v fokusu Bolzano film festivala

Bolzano, 12. aprila - Na Južnem Tirolskem se bo v sredo začel jubilejni 30. Bolzano film festival Bozen. Med novostmi je sekcija Focus Europe, v kateri se letos predstavlja slovenska kinematografija. V sekciji, ki so jo pripravili s Slovenskim filmskim centrom (SFC), bodo prikazani izbrani filmi, ki predstavljajo novo perspektivo znotraj evropske filmske industrije.

Med drugim bosta prikazana z beneškimi levom prihodnosti nagrajeni film Jana Cvitkoviča Kruh in mleko (2001) ter njegov kratki film Ljubezen na strehi sveta (2015), ki je na tržaškem filmskem festivalu prejel nagrado študentske žirije. V petek bo na sporedu Šiška Deluxe (2015), zadnji Cvitkovičev celovečerni film, pred njim pa še večkrat nagrajeni kratki animirani film Boles (2013) Špele Čadež.

Kratki pregled slovenske filmske produkcije se bo zaključil v soboto, ko bosta na sporedu dva filma Janeza Burgerja: celovečerni V leru (1999) in kratkometražni Sprava (2014), so sporočili iz SFC.

Festivala, ki bo potekal do nedelje, 17. aprila, se bodo od slovenskih predstavnikov poleg Cvitkoviča in Burgerja udeležili še producent Miha Černec, direktor Festivala slovenskega filma ter Animateke Igor Prassel in predstavniki SFC. Med tujimi gosti bosta med drugim tudi oskarjevec Jiri Menzel ter italijanski režiser in igralec Sergio Castellitto.

Festival, ki se je leta 1987 začel kot prireditev, poimenovana Bocenski filmski dnevi (Bozner Filmfage), se v 30. izdaji predstavlja pod novim imenom - Bolzano film festival Bozen. Novosti so tudi v programu, ki prinaša okrepljeno sodelovanje med italijansko in nemško kinematografijo. Tako je v letošnjem programu opaziti več italijanskih filmov kot v preteklih letih.