Svet 13.4.2016 12:38

V Budimpešti večer v spomin slovenskemu literatu Jožetu Hradilu

Budimpešta, 13. aprila - V prostorih Madžarske akademije znanosti v Budimpešti je v torek potekal spominski večer, namenjen lani pozimi preminulemu slovenskemu prevajalcu, slovaropiscu, pisatelju ter dolgoletnemu uredniku Pomurske založbe Jožetu Hradilu (1935-2015). Predstavili so Hradilovo raznovrstno življenjsko delo, ki obsega novele, slovarje in številne prevode.

Spominski večer, namenjen Hradilu je v Budimpešti organizirala Szechenyi Akademija za literaturo in umetnosti, katere častni član je bil pokojni Hradil. Dogodek je povezoval predsednik akademije Gyozo Ferencz, ki je uvodoma tudi predstavil Hradilovo delo.

Slovenska veleposlanica na Madžarskem Ksenija Škrilec je spomnila na pomen Hradilovega prevajalskega dela, preko katerega je bila madžarska literatura približana slovenskim bralcem. Na ta način so se krepile literarne vezi ter odnosi med narodoma. Posebej je izpostavila Hradilov opus slovarjev, med katerimi je tudi več slovensko-madžarskih. Spomnila je na projekt velikega slovensko-madžarskega slovarja, za izdelavo katerega sta se Slovenija in Madžarska nedavno vendarle dogovorili, so sporočili z veleposlaništva.

Med udeleženimi in sodelujočimi so bili pesnik in Hradilov najboljši prijatelj Laszlo Lator, lektor slovenskega jezika na Univerzi ELTE iz Budimpešte Mladen Pavičić, vodja Prevajalske hiše iz Balatonfüreda Peter Racz ter ustanovitelj madžarskega lektorata na Univerzi v Ljubljani György Juhasz.

Rdeča nit spominske slovesnosti je bilo branje odlomkov iz nekaterih Hradilovih del. Na dan spominskega večera bi Jože Hradil praznoval svoj rojstni dan, so še zapisali na veleposlaništvu.