Slovenija 13.4.2016 13:20

V Ljubljani bo za promocijo madžarske kulture skrbel Balassijev inštitut

Ljubljana, 13. aprila - V Ljubljani bo na Barvarski stezi ob Ljubljanici začel delovati madžarski kulturni center - Balassijev inštitut. Center, zadolžen za promocijo madžarske kulture, sta uradno 22. januarja odprla premiera Miro Cerar in Viktor Orban, širši javnosti pa se bo po besedah direktorice Biborke Molnar-Gabor prvič predstavil s kulturno prireditvijo 19. aprila.

Ljubljana. Odprtje Kulturnega centra madžarskega veleposlaništva - Balassi inštitut - Ljubljana. Slovenski premier Miro Cerar in madžarski premier Viktor Orban. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Odprtje Kulturnega centra madžarskega veleposlaništva - Balassi inštitut - Ljubljana.
Slovenski premier Miro Cerar in madžarski premier Viktor Orban.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci povedala madžarska veleposlanica Edit Szilagyine Batorfi, je ob nastopu svoje funkcije v Sloveniji pred letom dni presenečena ugotovila, da je kljub dobrim odnosom med državama zelo malo vedenja o Madžarski in njeni kulturi. Prav zato si prizadeva, da bi s pomočjo centra madžarskega veleposlaništva čim več pozornosti namenili bogati madžarski kulturi. Ena od glavnih preprek za boljše razumevanje je jezik, ki se ji prav kultura z univerzalnim jezikom umetnosti lahko izogne, je poudarila.

Z bogatim kulturnim programom, s katerim bodo segli tudi na področje literature in filma, želijo po veleposlaničinih besedah "pokazati, kaj vse ponuja Madžarska, in poskrbeti, da Slovencem ne bo več terra incognita".

Molnar-Gaborjeva je poudarila, da imajo madžarski kulturni inštituti dolgo zgodovino. Prve je z namenom vzpostavljanja akademske mreže v 20. letih minulega stoletja ustanovil tedanji minister za kulturo Kuno Klebelsberg. Prva sta zaživela leta 1924 na Dunaju in v Berlinu, tri leta pozneje pa še v Rimu in Parizu. Danes mreža madžarskih kulturnih ustanov šteje 23 inštitutov v 21 državah.

Balassijev inštitut, čigar naloga je razvoj in spodbujanje slovensko-madžarskih odnosov na področju kulture, izobraževanja in znanosti, bo prvo večjo prireditev pripravil 19. aprila, z njo se bodo pridružili obeleževanju 135-letnice rojstva priznanega madžarskega skladatelja Bele Bartoka.

Prireditev bo uvedel koncert komorne zasedbe Accord Quartet z Bartokovimi skladbami, sledilo bo odprtje razstave Ferenca Jakaba z naslovom Skrivalnice, večer pa bo sklenil priznani madžarski didžej Bootsie.

Inštitut bo poleg kulturnega programa skozi vse leto, ki bo obsegal vse od večerov madžarskega filma in literarnih večerov do posebnega otroškega programa, organiziral tudi znanstvene dogodke. Poskrbel pa bo tudi za tečaje madžarščine, ki jih bodo po direktoričinih besedah začeli jeseni. Za pokušino pa že 10. maja pripravljajo prireditev Okusimo Madžarsko, na kateri se bodo lahko obiskovalci seznanili z osnovami in zanimivostmi madžarskega jezika.

Na inštitutu se bodo povezovali tudi z drugimi organizacijami, tako bodo med drugim sodelovali s Španskimi borci, kjer si bo 12. maja mogoče ogledati predstavo zavoda En-Knap v koreografiji madžarske umetnice Adrienn Hod, je še povedala Molnar-Gaborjeva.