Svet 14.4.2016 6:00

Zubin Mehta: Konflikt na Bližnjem vzhodu bi lahko rešili mladi

Tel Aviv, 14. aprila - V Indiji rojeni dirigent svetovnega slovesa Zubin Mehta je prepričan, da bi konflikt na Bližnjem vzhodu lahko rešili mladi Izraelci in Palestinci. "Mislim, da bi rešitev morali prepustiti mladim," je povedal v Tel Avivu, kjer domuje Izraelska filharmonija, ki jo Mehta vodi doživljenjsko. "Začeti bi morali danes," je dejal maestro.

Srbija, Beograd. Dirigent Zubin Mehta. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Dirigent Zubin Mehta.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Po njegovem prepričanju je namreč danes, ko obstajajo številni načini komunikacije prek spleta, kot sta Facebook in Twitter, zelo lahko. Študenti imajo vse možnosti za spremembo. "In morali bi vzeti zakon v svoje roke," je povedal Mehta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Če si obe strani želita miru, bi ga lahko dosegli jutri. "Toda vsaka stan ima svojo politično agendo," je dejal dirigent. Ovira je po njegovem mnenju politika.

Mehta je bil v letih od 1978 do 1991 šef dirigent Newyorških filharmonikov ter v letih 1998 do 2006 generalni glasbeni direktor Bavarske državne opere v Münchnu. Izraelska filharmonija ga je za dosmrtnega glasbenega direktorja imenovala leta 1981.

Z enim najboljših orkestrov na svetu je doslej odigral več kot 3000 koncertov na vseh petih celinah. V tem tednu je z orkestraši tri večere zapored slavil svoj 80. življenjski jubilej, ki ga bo dopolnil 29. aprila.

Lani so Izraelski filharmoniki in Mehta tretjič zapored gostovali v Ljubljani. Njihov nastop je sicer zasenčil poziv leta 2012 ustanovljenega Gibanja BDS - za pravice Palestincev k bojkotu koncerta, ker da gre za orkester okupacijske sile.