Slovenija 14.4.2016 13:30

V Narodnem muzeju najznamenitejši kosi pohištva od 16. stoletja do danes

Ljubljana, 14. aprila - V Narodnem muzeju Slovenije bodo drevi odprli razstavo Pisalno pohištvo na Slovenskem, prvo zgodovinsko pregledno postavitev pisalnikov na državni ravni. Na ogled bo 60 kosov od 16. stoletja do danes, med njimi pisalne mize nekdanjih slovenskih veljakov in kulturnikov, kot so Anton Aškerc, Janez Bleiweis, Peter Grasseli in Janez Evangelist Krek.

Ljubljana. Narodni muzej Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodni muzej Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Večina pisalnikov, od renesančnih kabinetnih omaric, baročnih tebernakeljskih omar, bidermajerskih sekreterjev pa vse do modernističnih pisalnih miz, prihaja iz muzejskega depoja, precej pa so jih dobili tudi na posodo. V muzejskem arhivu namreč hranijo okoli 300.000 predmetov, zato vsako leto pripravijo vsaj eno razstavo, s katero želijo javnosti prikazati svoje skrito bogastvo, je na novinarski konferenci uvodoma dejala direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik. Poudarila je, da za pričujočo razstavo stoji številčna ekipa.

V izbranih razstavljenih kosih pohištva "se zrcali evropska zgodovina, v njih pa je čutiti tudi duha naših prednikov," je menila avtorica in kustosinja razstave Maja Lozar Štamcar. Postavitev najdragocenejših in najznačilnejših pisalnikov, ki so predstavljeni kronološko, prikazuje politične in gospodarske razmere v slovenskih krajih in državah, povezanih z njimi.

Precej pohištva prihaja z domov pomembnih meščanskih družin v Celju, Kamniku, Kopru in Ljubljani ter plemiških družin z gradov Bled, Dol, Gornja Polskava, Gornja Radgona, Hrastovec, Jablje, Križ pri Komendi, Murska Sobota, Ptuj, Rajhenburg, Snežnik, Stara Loka, Šenek, Škofja Loka in Šrajbarski turn. Na ogled je tudi miza iz nekdanje republiške skupščine.

Prvič je mogoče na enem mestu videti mojstrovine pohištvene umetnosti priznanih arhitektov Hermana Husa, Nika Kralja, Branka Uršiča, drugih oblikovalcev ter delavnic in tovarn na Ptuju, Ljubljani in Kamniku.

Številni pisalniki so iz drugih evropskih krajev - Augsberga, Benetk, Dunaja, Pariza, Genove. Nekaj kosov prihaja celo z drugih celin - Japonske, Kitajske in Egipta. Kot je poudarila avtorica razstave, so pridobili celo pisalno omaro iz Firenc - florentinsko renesančno mojstrovino, ki je najstarejši razstavni eksponat.

Najmlajši so sodobni pisalniki oblikovalcev Mateje Panter in Dejana Kosa, kot najbolj nenavaden material, iz katerega je narejena pisalna miza, pa je Lozar Štamcarjeva izpostavila vrbovo šibje.

Ob razstavi so v muzeju pripravili tudi bogat pedagoško-andragoški program z delavnicami in predavanji. Vsi eksponati so opremljeni tudi z angleškimi zapisi, zato je razstava primerna tudi za turiste. Odprta bo do 31. oktobra.