Svet 15.4.2016 5:30

Razstava Banksyjevih del v Münchnu

München, 15. aprila - V galeriji Kronsbein v središču Münchna so na ogled postavili prvo obsežnejšo razstavo del svetovno znanega gverilskega grafitarja, poznanega pod imenom Banksy, v Nemčiji. Postavitev združuje okoli 45 del, od tega so, kot zagotavljajo v galeriji, tri unikatna.

Na razstavi je mogoče videti nekatere ključne Banksyjeve motive, kot sta Deklica z balonom ali podgana, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah galeristke Sarah Kronsbein so vsa dela iz zbirke njenega očeta in vsaj zaenkrat niso naprodaj. Kot je dejala, je Banksy najbolj genialen poulični umetnik. "Nihče ga ne pozna in nihče ne ve, kdaj se bo kje spet pojavilo kakšno njegovo delo," je dodala.

Nekateri gverilskega grafitarja kujejo v zvezde, saj so ga kronali za "kralja urbane umetnosti", spet drugi ga imajo za mazaškega vandala, prodano dušo ali subkulturnega izdajalca.

Njegova pot se je začela v rodnem Bristolu. S svojim uličnim udejstvovanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno dopadljiv način, je hitro zaslovel na medmrežju, zanimiv je postajal tudi za umetniški trg.