Slovenija 15.4.2016 0:30

Slovenski glasbeni dnevi o glasbenih migracijah in jubilantu Matičiču

Ljubljana, 15. aprila - V Ljubljani se bodo danes začeli 31. slovenski glasbeni dnevi, ki bodo predstavili pestrost slovenske glasbe iz preteklosti in sedanjosti. Med skladatelji bodo izpostavili Janeza Matičiča ob 90-letnem jubileju in vsestranskega Pavla Mihelčiča, muzikološki simpozij pa se bo osredotočil na glasbene migracije. Festival se bo sklenil 19. aprila.

Novo mesto. Orkester. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Orkester.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Ustvarjalnosti Pavla Mihelčiča, enega najbolj vsestransko dejavnih slovenskih skladateljev, bo prvenstveno posvečen nocojšnji otvoritveni koncert z Orkestrom Slovenske filharmonije in dirigentom Simonom Krečičem. Na sobotnem jazzovskem koncertu z Big Bandom RTV Slovenija pa bo zazvenela glasba štirih mladih slovenskih ustvarjalcev: Lenarta Krečiča, Lovra Ravbarja, Klemna Smoleja in Tadeja Tomšiča.

Koncertni del festivala bo ponudil še izbor slovenskih samospevov od 19. stoletja do danes v interpretaciji baritonista Matjaža Robavsa in pianistke Andreje Kosmač ter manj znano glasbo dežele Kranjske iz druge polovice 18. stoletja, ki jo bo na Ptuju predstavil ansambel musica cubicularis, specializiran za glasbo starejših obdobij.

Na ponedeljkovem koncertu bo instrumentalni duo v sestavi oboista Mateja Šarca in harfistke Ursule Aščić med drugim krstno izvedel novitete Mateja Bonina, Iva Petrića in Larise Vrhunc. Matičiču, ki bo junija dopolnil 90 let, bo posvečen torkov zaključni koncert v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Žive Ploj Peršuh, solistki bosta pianistka Lovorka Nemeš Dular in violončelistka Karmen Pečar.

V simpozijskem delu, katerega vodstvo je po Primožu Kuretu prevzel Jernej Weiss, bo 32 strokovnjakov iz 12 držav razpravljalo o glasbenih migracijah, ki so pomembno zaznamovale tudi podobo glasbene kulture na Slovenskem.