Na hitro prelistano 16.4.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. aprila - Pri založbi Modrijan so izdali knjigo irskega pisatelja Colma Toibina z naslovom Marijin testament in mladinsko delo prav tako irskega avtorja Dereka Landyja Kostja Veselko: Igra z ognjem. Mladinska knjiga je izdala avtobiografijo italijanske filmske zvezdnice Sophie Loren, založba KUD Logos pa pesniški prvenec Dejana Kosa Evangelij bližine.

Ljubljana. Pri založbi Modrijan so izdali knjigo irskega pisatelja Colma Toibina z naslovom Marijin testament. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Modrijan so izdali knjigo irskega pisatelja Colma Toibina z naslovom Marijin testament.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Modrijan so izdali mladinsko delo prav tako irskega avtorja Dereka Landyja Kostja Veselko: Igra z ognjem. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Modrijan so izdali mladinsko delo prav tako irskega avtorja Dereka Landyja Kostja Veselko: Igra z ognjem.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinska knjiga je izdala avtobiografijo italijanske filmske zvezdnice Sophie Loren. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga je izdala avtobiografijo italijanske filmske zvezdnice Sophie Loren.
Foto: STA

Ljubljana. Založba KUD Logos je izdala pesniški prvenec Dejana Kosa Evangelij bližine. Foto: STA

Ljubljana.
Založba KUD Logos je izdala pesniški prvenec Dejana Kosa Evangelij bližine.
Foto: STA

MARIJIN TESTAMENT - DELO, KI ODPIRA BOLJ ČLOVEŠKI POGLED NA MARIJO

Krajše delo irskega pisatelja Colma Toibina osvetli enega od temeljev krščanske zgodbe, Kristusovo križanje, ter nastajanje evangelijev in vprašanje Jezusa kot Božjega sina, predvsem pa lik Jezusove matere Marije, ki pripoveduje o sebi in svojem sinu. Znani svetopisemski dogodki pred bralcem zaživijo iz Marijine osebne perspektive. Bralec se sooči z intimo ženske, postavljene na oltar, a obenem ženske iz mesa in krvi, nepomirjene s strašno sinovo usodo. Toibinova Marija ni zadržana in plaha, ampak odločna, preudarna in iskrena ženska, njena zgodba pa je napisana v avtorjevem običajnem stvarnem slogu, ki ga obenem, kot v nekakšnem kontrapunktu, preplete z liričnim. Avtor je bil za delo leta 2013 finalist za Bookerjevo nagrado.

Njeno gledališko priredbo, ki je bila v režiji Deborah Warner in s Fiono Shaw v glavni vlogi leta 2013 postavljena na Broadwayu, so z odra kmalu po premieri umaknili, češ da je upodobitev Marije blasfemična. Izziva se je lotil tudi režiser Tomaž Pandur. Drama Brezmadežna, prirejena po Toibinovem romanu, naj bi letos odprla novo gledališko sezono mariborske Drame. Marijin testament v prevodu Jureta Potokarja pri Modrijanu posvečajo spominu na ta teden preminulega Pandurja.

Colm Toibin (1955) je eden najbolj spoštovanih irskih sodobnih pisateljev. Doslej je objavil osem romanov, dve zbirki kratkih zgodb ter več kot deset esejističnih knjig in literarnokritičnih študij, v katerih se loteva velikanov irske in svetovne literature. Slovi kot izjemen stilist, ki pravi, da piše iz tišine. Zanima ga predvsem ustvarjanje posebnega vzdušja, kar se vidi še zlasti v novejših romanih, kot je denimo Mojster, ki je preveden tudi v slovenščino.

IGRA Z OGNJEM - DRUGI DEL PRILJUBLJENE SERIJE O KOSTJI VESELKU

Detektiv in okostnjak Kostja Veselko je tudi v tokratnem delu seveda še vedno mrtev, a zato nič manj gobezdav, njegova pomočnica in učenka Valkira Vihar, ki jo nič hudega sluteči starši bolje poznajo kot Stephanie Edgley, pa živi dvojno življenje. Pri tem ji pomaga njena zrcalna dvojnica, ki namesto nje hodi v osnovno šolo in se ubada z nadležnimi malenkostmi vsakdanjega življenja, medtem ko se Stephanie pridno uči čarovništva in borilnih veščin, ki jih potrebuje v svojih spopadih z zlikovci. Igra z ognjem je drugi mladinski roman o Kostji Veselku. Izdan je bil leta 2008, leto pozneje je dobil irsko književno nagrado za najboljšo otroško knjigo v kategoriji senior, to nagrado je avtor prejel še leta 2010 za tretji roman o Kostji.

Derek Landy se je po objavi prvega dela o Kostji odpovedal poklicu kmeta in postal pisatelj. Danes velja za enega najbolj uveljavljenih mladinskih književnikov na Irskem. Pričujoče delo je poslovenila Maja Novak.

VČERAJ, DANES, JUTRI: MOJE ŽIVLJENJE - AVTOBIOGRAFIJA ITALIJANSKE ZVEZDNICE SOPHIE LOREN

Knjiga skozi pripoved odstira izjemno življenjsko pot zvezdnice, ki je trdno zaznamovala obdobje, v katerem je aktivno delovala in v katerem še danes živi. Avtobiografija skozi 15 poglavjih vodi bralca skozi igralkino izjemno razgibano življenje, skozi številne padce in vzpone, skozi trenutke uspeha, zmagoslavja, sreče, pa tudi žalosti in ponižanja. Tako popiše vse, od skeča, ki ga je pripravila kot še zelo mlado dekle o Carlu Pontiju - ta je bil njen življenjski sopotnik kar 56 let - do portreta, ki so ji ga poklonili vnuki. Poda tudi svoje spomine na Caryja Granta, Georgia Armanija, Charlieja Chaplina, Vittoria De Sica in številna druga zveneča imena svetovne kinematografije in na njeno mesto Neapelj. Knjigo je prevedla Katarina Bajželj.

EVANGELIJ BLIŽINE - PESNIŠKI PRVENEC DEJANA KOSA

Pesniški prvenec Dejana Kosa prinaša premišljeno umetniško besedilo. Avtor je v pesmih raziskoval poljubnost spoznavne pozicije, ki nas, kot meni, "vselej spremlja in ji ne moremo ubežati, čeprav nas intuicija prepričuje v nasprotno". Pred bralcem je izjemno zgoščen tekst, ki nas vrača k izvirom. Oblika, ki jo je avtor izbral za to vračanje, ustreza vsebini: njegova poezija se izraža v vrsti med seboj pretanjeno povezanih poetskih gnom, je zapisal Gorazd Kocijančič v spremni besedi.

Dejan Kos je profesor nemške književnosti na mariborski Filozofski fakulteti. Doštudiral je tudi primerjalno književnost in literarno teorijo, pozneje pa je še magistriral z delom Literarnost in duhovnozgodovinska podlaga srednjevisokonemških mističnih besedil ter doktoriral z delom Zasnova empirične literarne znanosti z vidika radikalnega konstruktivizma.