Svet 4.5.2016 5:00

Za obnovo italijanske kulturne dediščine milijarda evrov

Rim, 4. maja - Italijanska vlada je za obnovo kulturne dediščine zagotovila milijardo evrov. Med drugim bodo sredstva namenili za restavracijo arheološkega najdišča Pompeji, za galerijo Uffizi v Firencah in za obnovo mesta L'Aquila, ki ga je leta 2009 prizadel potres.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, bo to doslej največja investicija v kulturno dediščino v zgodovini Italije. Sredstva bodo namenili 33 projektom, ki jih je označil kot "sanje, zaklenjene v predalih, za katere nikoli ni bilo potrebnega denarja".

Okoli 40 milijonov evrov bo namenjenih povečanju galerije Uffizi v Firencah, in sicer za ureditev in odprtje t.i. Vasarijevega prehoda, ki muzej povezuje s Palazzo Vecchio v Firencah in ki je sedaj odprt le za zasebne vodene oglede.

Prav toliko bodo namenili Pompejem. Pomembno arheološko najdišče na jugu Italije se je v zadnjih letih pogosto znašlo na naslovnicah časopisov zaradi porušitve nekaterih zidov, kar je bilo posledica slabega stanja najdišča. Mesto, ki ga je leta 79 uničil izbruh Vezuva, je sicer danes deloma izkopano in velja za eno največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno ga obišče 2,5 milijona obiskovalcev.

Deset milijonov evrov pa bodo namenili tudi bližnjemu arheološkemu najdišču Herkulaneum. Tudi to antično mesto je pod seboj pokopal izbruh Vezuva, pri čemer je danes neizkopanih še 75 odstotkov mesta.

Obnovi starega dela mesta L'Aquila, ki je bilo precej poškodovano v potresu leta 2009, v katerem je življenje izgubilo 309 ljudi, okoli 65.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, bodo namenili 30 milijonov evrov. V potresu so bili namreč poškodovani tudi številni spomeniki in cerkve.

Okoli 20 milijonov pa bodo namenili prenovi arheološkega muzeja v Paestumu na jugu Italije, kjer stojijo trije najbolje ohranjeni grški templji na svetu.

Franceschini je po pisanju AFP takšen porast investicij v obnovo kulturne dediščine opisal kot dokaz, da trenutna vlada verjame, da kultura spodbuja gospodarsko rast. Ob tem je dodal, da so se sredstva ministrstva za kulturo za letos glede na leto 2015 povišala za 27 odstotkov.

Kot je zapisala italijanska tiskovna agencija Ansa, bosta za uresničitev nekaterih od 33 projektov v sklopu trenutne finančne perspektive potrebni dve leti, za druge pa nekaj več let.