Svet 17.4.2016 5:30

Dolgoletni direktor Meta James Levine se bo upokojil

New York, 17. aprila - Dirigent James Levine se bo po 40 letih dela na mestu glasbenega direktorja Metropolitanske opere (Met) konec sezone upokojil, razlog je zdravstvene narave, je sporočila operna hiša. Po tej sezoni bo 72-letni Levine z Metom sodeloval kot zaslužni glasbeni direktor - emeritus. V newyorški operi je vodil več kot 2500 uprizoritev.

Levine se v zadnjih letih med drugim bori s Parkinsonovo boleznijo. Operna hiša je zato kot razlog za njegov odhod navedla zdravstvene težave, novega glasbenega direktorja pa nameravajo razkriti v prihodnjih mesecih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegov odhod bo pomenil konec nekega obdobja v Metu. Od njenega razcveta v 70. in 80. letih, ko so njeni vodilni solisti, kot sta sopranistki Leontyne Pryce in Joan Sutherland, dosegli mednarodni sloves, je bil Levine povezava vse do današnjih dni.

Vodil je izvedbe slavnih treh tenorjev, ki so v 80. in 90. letih pripomogli k popularizaciji opere. Turneja z Lucianom Pavarottijem, Josejem Carrerasom in Placidom Domingom je opero približala množicam in na velikanskih prizoriščih, kot sta stadiona Webley v Londonu in Dodger v Los Angelesu.

V zadnjih letih je pomembno prispeval h krepitvi nove generacije pevcev, kot sta sopranistka Angela Meade in tenorist Matthew Polenzani. Leta 1980 je namreč začrtal program za vzgojo pevskega podmladka.

"V zgodovini opere ni dirigenta, ki bi dosegel to, kar je Jim v svoji epski karieri v Metu," je dejal generalni direktor hiše Peter Gelb. Po njegovih besedah imajo srečo, da bo imel še naprej aktivno in pomembno vlogo pri obstoju operne družbe s tem, ko bo konec sezone postal njen zaslužni glasbeni direktor.

V času, ko prevladujejo pametni telefoni, popularna kultura in novi glasbeni žanri, tudi Met, podobno kot druge umetniške ustanove po svetu, skuša ostati finančno stabilen in napolniti svoj avditorij s 4000 sedeži. Priljubljene opere, kot je Madame Butterfly, se še vedno dobro prodajajo, pri manj znanih delih pa po poročanju AFP pogosto beležijo prazne sedeže.

Do konca sezone bo Levine vodil načrtovane uprizoritve Verdijeve opere Simon Boccanegra z Domingom, sledil bo Mozartov Beg iz seraja. Dirigiral bo tudi v prihodnji sezoni, ko bo med drugim obnovil Verdijevega Nabucca, prav tako z Domingom v naslovni vlogi.