Svet 16.4.2016 6:00

Na Tribeci danes svetovna premiera film Žige Virca Houston, imamo problem!

New York, 16. aprila - Na ameriškem filmskem festivalu Tribeca, ki te dni poteka v New Yorku, bo danes svetovno premiero doživel film Houston, imamo problem!, celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja Žige Virca. Na festivalu, ki so ga ustanovili Robert de Niro, Craig Hatkoff in Jane Rosenthal, bodo letos prikazali več kot sto filmov.

Igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem!, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih 60. letih minulega stoletja, vrednem več milijard dolarjev, je uvrščen v uradni program festivala. Vanj je bil izbran med 6626 prijavljenimi filmi z vsega sveta, so sporočili z RTV Slovenija, ki je eden od koproducentov filma.

Houston, imamo problem!, pod katerega se kot scenarista podpisujeta Žiga in Boštjan Virc, je presenetljiva zmes realnosti in fikcije, ki prikazuje polpreteklo zgodovino skozi perspektivo teorije zarot. V filmu se prepletajo osebno pričevanje inženirja v jugoslovanskem vesoljskem programu Ivana in do zdaj javnosti neznani arhivski posnetki. Na zabrisani meji med realnostjo in fikcijo si filozof Slavoj Žižek v filmu zastavlja ključno vprašanje: "Kaj je pravzaprav res?"

Po 2. svetovni vojni je jugoslovanska obveščevalna služba predsedniku Titu odkrila domnevno izgubljene načrte Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito, ujet med Vzhodom in Zahodom, se odloči izkoristiti priložnost in izda ukaz za začetek razvoja ambicioznega jugoslovanskega vesoljskega programa. Marca 1961 je program prodan ZDA. Dva meseca kasneje predsednik John F. Kennedy napove, da bodo Američani poslali človeka na Luno. Mnogi verjamejo, da se je to res zgodilo in da sta dogodka povezana.

Ivan se vrne v domovino 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala v ZDA, kjer je delal za Naso. Skupaj s Francem, upokojenim generalom JLA, ki je bil zadolžen za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, razkrivata kompleksno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger. Film gledalca popelje tudi v nekdaj največji podzemni kompleks v Evropi, Objekt 505, nekdanjo strogo varovano bazo jugoslovanskega vojnega letalstva pri Bihaću, ki je jugoslovanska različica bolj znanega ameriškega poligona za testiranje različne tajne vojaške tehnologije, imenovanega Področje 51.

Houston, imamo problem! je nastal v koprodukciji Slovenije - sofinancirala sta ga Slovenski filmski sklad in RTV Slovenija -, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja. Je tudi prvi film HBO Europe v regiji Adria.

Film je zbudil veliko zanimanja v ameriški javnosti, tako da so bile vstopnice za premiero razprodane v zgolj nekaj minutah, so sporočili iz RTV Slovenija. Slovenska premiera bo 25. aprila v Kinodvoru, v kina pa prihaja 5. maja.

V uradni program festivala Tribeca je letos uvrščenih 25 filmov, med njimi 11 dokumentarcev in 14 igranih filmov iz 15 držav. Sklenil se bo 24. aprila.

Festival Tribeca so de Niro, Hatkoff in Rosenthalova leta 2002 ustanovili, da bi z njim obnovili življenje v spodnjem Manhattnu po terorističnem napadu 11. septembra. Do danes je postal ena najpomembnejših platform za promocijo neodvisnega filma na svetu.