Svet 17.4.2016 5:00

V Švici bodo danes odprli muzej Charlieja Chaplina

Vevey, 17. aprila - V kraju Corsier-sur-Vevey bodo danes, le dan zatem, ko bi Charlie Chaplin praznoval 127. rojstni dan, odprli muzej, posvečen filmski legendi. Pod imenom Chaplinov svet so ga uredili v veličastnem poslopju ob Ženevskem jezeru, kjer je Chaplin, ki je tudi pokapan v Corsier-sur-Veveyju, preživel zadnjih 25 let življenja.

Kitajska, Jilin. Britanski igralec Charlie Chaplin. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Jilin.
Britanski igralec Charlie Chaplin.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V nekdanjem Chaplinovem domu, kjer je živel z ženo Oono in osmimi otroki, bodo obiskovalci dobili vpogled v njegovo zasebno življenje. Ob njem so zgradili samostojno poslopje, v katerem so poustvarili hollywoodski studio, ki ponuja vpogled v Chaplinov filmski opus.

V muzeju so predstavljeni tudi Chaplinovi skromni karierni začetki v Londonu in njegov nenaden vzpon v svet slave, ko je postal ena najvplivnejših osebnosti v zgodovini Hollywooda.

Chaplinov svet naseljuje tudi 30 voščenih lutk, ki so jih izdelali v pariškem muzeju voščenih lutk Grevin. Lutke upodabljajo različne filmske like, ki jih je utelesil Chaplin, pa tudi ženo Oono, nekatere igralce, ki so zaigrali v njegovih filmih, ter prijatelje.

Pot do odprtja muzeja je bila dolgotrajna, trajala je kar 15 let. Dvorec, ki je bil prazen od leta 2008, je bil potreben obsežne prenove. Za pridobitev gradbenega dovoljenja so potrebovali sedem let, pred tem pa so morali pet let čakati, da se je na sodišču razpletel spor z enim od sosedov, ki so ga skrbele posledice preureditve hiše v muzej.

Projekt Chaplinov svet je vodila francoska skupina muzejskih upravljavcev Grevin. Chaplinov muzej je četrti mednarodni projekt te skupine, ki med drugim vodi tudi štiri muzeje voščenih lutk - v Parizu, Montrealu, Seulu in Pragi.

Chaplin (1889-1977) je debutiral leta 1914 v krajšem filmu Making a living, leta 1915 pa je z vlogo v filmu Potepuh ustvaril enega najslavnejših likov svetovnega filma - zvitega potepuha v prevelikih hlačah, s potlačenim klobukom, prevelikimi čevlji in sprehajalno palico.