Slovenija 16.4.2016 8:00

Zbor Kombinat v Unionski dvorani neustrašno k svobodi

Ljubljana, 16. aprila - Ženski pevski zbor Kombinat, ki stavi na pesem upora, bo drevi v ljubljanski Unionski dvorani nastopil na samostojnem koncertu z naslovom K svobodi - brez strahu. Na koncertu, ki se začne ob 19.30, bodo zapeli še Ksenija Jus, ki je tudi članica zbora, Drago Mislej - Mef in Tinkara Kovač.

Ljubljana. Ženski pevski zbor Kombinat z zborovodkinjo Matejo Mavri. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ženski pevski zbor Kombinat z zborovodkinjo Matejo Mavri.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedala vidna članica zbora Maksimiljana Ipavec, ki običajno z veznimi mislimi in predstavitvami ozadja pesmi moderira koncert, so program oblikovale tako, da so s pesmimi in izbiro gostov še podkrepile naslov koncerta.

"Zakaj strah? Česa se bojimo? Ljudi, ki bežijo pred vojno? Ljudi, ki nimajo več ne države, ne ulic, ne mest, ne svojih; ljudi, ki jih je nasilje prikrajšalo za življenje, kakršno so živeli? Strah velikokrat ždi v koprenah predsodkov, in če ne odpremo oči, da vidimo oči; če ne damo roke, da bi čutili drugo roko; če ne pomagamo, ker tako 'branimo' svoje udobje, ostajamo v temi. V temi, kjer ni Drugega; v temi, kjer ni prostora za Človeka. Iz strahu se rojeva sovraštvo - in edino tega bi se morali bati. Kajti če drugemu odrečem, da je človek, prav takšen kot jaz, koliko sem potem človek sam? Koliko sem svoboden in koliko ujetnik strahu? Svoboda je vedno na strani človeka, zato: k svobodi brez strahu," so Kombinatke zapisale v vabilu na koncert.

Zbor z Jusovo, Mefom in Kovačevo povezujejo glasbena sodelovanja, tudi pri pesmih, ki jih doslej, razen ene, še nikoli niso zapeli v živo. "Pretresljiva pesem Moji ljudje, ki jo je napisala Ksenija Jus in jo z Blažem Grmom izdala na izvrstni plošči Enciklopedija človeka in soljudi, in jo je z Mefom zapel Kombinat, govori o trpljenju ljudi, ki bežijo pred vojno. Tokrat jo bomo prvič zapeli v živo," je povedala Ipavčeva.

In sodelovanje s Kovačevo? "Ko je Tinkara Kovač leta 2013 izdala ploščo Rastemo, je nanjo uvrstila tudi svojo priredbo pesmi Nič novega pod mesecem, ki jo je sredi 80. let napisal in zapel Jani Kovačič. Pred tremi leti nas je Tinkara povabila, da bi z njo odpele to pesem. Z veseljem smo se odzvale in jo doslej v živo zapele samo enkrat: na promociji Tinkarinega albuma Rastemo."

V Unionski dvorani bo tudi fotograf Matic Zorman, ki je za portret begunske deklice letos prejel nagrado World Press Photo v kategoriji portreta. Projekcija njegovih fotografij bo še dodatno podprla sporočilo koncerta.

Zbor Kombinat je v Unionski dvorani že nastopil leta 2013, ko je predstavil svojo prvo zgoščenko. Takrat je popolnoma navdušil razprodano dvorano, ki je na koncu stoje prepevala najbolj udarne pesmi upora.