Svet 18.4.2016 5:00

V Avstriji se za klasično glasbo zanima le vsak peti prebivalec

Linz, 18. aprila - Inštitut za raziskave javnega mnenja v Linzu (IMAS) je s pomočjo ankete iskal odgovor na vprašanje, ali je Avstrija res dežela glasbe, kot jo pogosto imenujejo. Rezultati, ki so jih objavili ta teden, so pokazali, da se za klasično glasbo zanima nekaj manj kot vsak peti prebivalec, šest odstotkov jih trenutno igra instrument.

Od 1015 vprašanih, starih nad 16 let, se jih pet odstotkov "zelo" zanima za klasično glasbo, nadaljnjih 13 odstotkov vsaj kolikor toliko. Toda 66 odstotkov anketirancev tej umetnosti daje manj pozornosti, od tega je 44 odstotkov takih, ki jo povsem zaobidejo.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je to značilno za vse skupine prebivalcev, le višje izobraženi in starejši nad 60 let ji namenjajo več pozornosti.

Inštitut je raziskoval tudi glasbeno aktivnost Avstrijcev. Šest odstotkov jih trenutno igra instrument, 14 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da so ga igrali. Največ, 46 odstotkov Avstrijcev, pritegne kitara, 34 odstotkov blok flavta, 24 odstotkov klavir, 12 odstotkov klaviature.

Sledijo tolkala, harmonika, bas, klarinet, trobenta, prečna flavta, krilni rog, orgle, saksofon in violončelo. Nihče pa v anketi ni omenil fagota, oboe, pozavne, tube, viole in violine.

Na vprašanje o poznavanju klasičnih skladateljev jih je največ, 69 odstotkov, omenilo Wolfganga Amadeusa Mozarta, sledijo Ludwig van Beethoven (50 odstotkov), Johann Strauss (42 odstotkov) in Johann Sebastian Bach (33 odstotkov). Povprečno je vsak anketiranec znal našteti štiri skladatelje.

Mozarta so povezali predvsem s Salzburgom, Mozartovimi kroglicami in čudežnim dečkom, na četrtem mestu pa so imenovali njegova dela, največkrat Čarobno piščal in Malo nočno glasbo, najmanjkrat pa Don Juana in Figarovo svatbo.

Kot še poroča APA, en odstotek vprašanih, ko sliši besedo Mozart, pomisli na Falca. Njegova skladba Rock Me Amadeus je sicer edina pesem v nemščini doslej, ki je dosegla vrh Billboardove lestvice.