Svet 16.4.2016 7:00

Karmina Šilec v Moskvo po prestižno gledališko nagrado

Moskva, 16. aprila - Mariborski zbor Carmina Slovenica si je s predstavo When the mountain changed its clothing prislužil prestižno rusko gledališko nagrado zlata maska za najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015. Nemški režiser Heiner Goebbels in vodja Carmine Slovenice Karmina Šilec bosta nagrado prevzela na današnji slovesnosti v Moskvi.

Ljubljana. Pevski zbor Carmina Slovenica. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pevski zbor Carmina Slovenica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Omenjene gledališke nagrade se podeljujejo v gledališču Stanislavski ob zaključku festivala Zlata maska, ki poteka vsako leto v Moskvi. Zanje se potegujejo najuglednejše operne, baletne in gledališke hiše, predstava When the Mountain changed its clothing / Ko gora spremeni obleko pa je bila izbrana za zmagovalno predstavo v nominaciji za najboljšo tujo produkcijo.

Predstava When the Mountain changed its clothing / Ko gora spremeni obleko je nastala po motivih rezijanske pesmi Da pa Ćanynu na pobudo Karmine Šilec in v sodelovanju s skladateljem Heinerjem Goebbelsom v produkciji nemškega Ruhtriennala. Predstava je od svoje premiere v letu 2012 gostovala na mnogih festivalih po svetu, oktobra 2012 pa je bila uprizorjena tudi v Mariboru ob začetku Festivala Borštnikovo srečanje.

Marca lani je predstava gostovala v Moskvi v sklopu programa Context, ki predstavlja raznolikosti sodobnega gledališkega ustvarjanja. Prav to gostovanje ji je prineslo zlato masko, in sicer v družbi s prav tako nagrajeno predstavo Boris Godunov litvanske nacionalne drame, pojasnjujejo v produkcijski hiši Carmina Slovenica.