Svet 19.4.2016 5:00

Madžarski oskarjevec Laszlo Nemes pripravlja nov celovečerec

Budimpešta, 19. aprila - Madžarski režiser Laszlo Nemes, ki je letos osvojil tujejezičnega oskarja za film Savlov sin, v katerem je na pretresljiv način spregovoril o holokavstu, pripravlja nov celovečerec z naslovom Sunset. Film bo v angleškem jeziku, snemati ga bo predvidoma začel prihodnje leto v Budimpešti.

Madžarska, Budimpešta. Madžarski filmski režiser Laszlo Nemes Jeles. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Madžarska, Budimpešta.
Madžarski filmski režiser Laszlo Nemes Jeles.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je Nemes novo filmsko zgodbo umestil v mračno obdobje Madžarske na začetku 20. stoletja. Kot je razkril režiser, bo v središču mlado dekle, ki živi in raste v Budimpešti, preden se začne prva svetovna vojna in preden začne civilizacija toniti v temo. Po njegovih besedah se je Madžarska v 20. stoletju "na nek način preoblikovala v etnično čisto državo".

Nemes je za svoj celovečerni prvenec Savlov sin poleg tujejezičnega oskarja osvojil tudi zlati globus v isti kategoriji, pred tem so ga lani nagradili na filmskem festivalu v Cannesu. Slovensko občinstvo ga je videlo na novembrskem Liffu.

V njem je prikazal člana posebne skupine judovskih taboriščnikov, imenovane sonderkommando, ki je prisiljena sodelovati pri množičnih usmrtitvah. Nekega dne med delom v krematoriju odkrije truplo dečka, za katerega trdi, da je njegov sin.

Leta 1977 rojeni Nemes je po študiju zgodovine, mednarodnih odnosov in scenaristike v Parizu delal kot asistent režiserja v Franciji in na Madžarskem. Med drugim je bil asistent Bele Tarra, nato je vpisal še študij režije v New Yorku. Za svoje kratke filme je dobil več nagrad.