Slovenija 20.4.2016 9:06

V SMG premierno predstava z državo v glavni vlogi

Ljubljana, 20. aprila - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo nocoj premierno uprizorili predstavo Republika Slovenija. Zasnovali so jo ob 25. obletnici samostojnosti in v glavno vlogo postavili državo. Namen ustvarjalcev je bil, da na podlagi javno dostopnih dokumentov verno odslikajo del poosamosvojitvene politike, ki buri duhove še danes.

Ljubljana. Slovensko mladinsko gledališče, Festivalna dvorana, zgradba. Foto: Tamino Petelinšek / STA

Ljubljana.
Slovensko mladinsko gledališče, Festivalna dvorana, zgradba.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

V predstavi upokojeni obveščevalec pove zgodbo o štetju milijonov, nato šesterica pomembnih mož razmišlja o Sloveniji, ki se spreminja v mafijsko državo, na koncu pa se kleni vojaki lotijo klenega vohuna. "To je predstava Republika Slovenija. Traja petindvajset let in je narejena z vašim denarjem. In ves ta čas ste - kot statisti ali glavni igralci - njen del," so zapisali v SMG.

Čeprav bi gledalci navzven morda sklepali, da je predstava politično angažirana, temu ni tako. Osredotoča se na dogodke, s katerimi se različni interpreti poosamosvojitvenega obdobja ukvarjajo še danes, med drugim na trgovino z orožjem oziroma tranzit orožja prek države ter afero Depala vas, ki je zastarala.

O trgovanju z orožjem govori osrednji del tridelne predstave, ki je verna uprizoritev magnetograma s seje januarja 1993, na kateri so sodelovali predsednik republike ter še pet najpomembnejših članov političnega vrha. Z magnetograma je bila leta 2011 odstranjena oznaka tajno.

Republika Slovenija tako odslikava realno politično situacijo, ki je bila ključna ob nastanku države. Ustvarjalci so jo na oder postavili brez zavzemanja kakršnikoli političnih stališč ali obsojanja. Interpretacije ob tem se bodo, kot so prepričani v gledališču, pojavile same. Pri nastajanju so sodelovali tudi preiskovalni novinarji.

Ustvarjalci sicer svojih imen niso navedli, ker menijo, da v kontekstu predstave niso pomembna.

Premiera je razprodana.